Velkommen til

"Min egen private Fotoskole"

The Cabinets of Curiosity. Foto af den australske fotograf Alexia Sinclair, der skaber fotografiske eventyrfortællinger. Mød hende i min private fotoskole og oplev hende fortælle om sin kunst.
The Cabinets of Curiosity. Foto af den australske fotograf Alexia Sinclair, der skaber fotografiske eventyrfortællinger. Mød hende i min private fotoskole og oplev hende fortælle om sin kunst.
I masser af år har jeg drømt om at kunne tage et sabbatår for at gå på højskole eller på en eller anden fin udenlandsk "School of Photography" og for en gangs skyld lære at fotografere. Én gang for alle. Sådan rigtig fra bunden. For jeg det har aldrig lært. Det kan jeg lige så godt indrømme. Jeg kan sikkert også lige så godt i samme åndedrag indrømme, at jeg næppe nogensinde får tid til det, i hvert fald ikke inden jeg går på pension, men det kan jeg jo ikke rigtig vente på. Derfor er jeg i stedet begyndt at lave det, man kunne kalde, "Min Egen Private Fotoskole". Eller rettere: Jeg lærer nu i disse år faget, håndværket, kunsten, eller hvad det nu er, af mig selv, mens jeg udøver det.

Jeg fotografere, begår alle de fejl, man kan, tager ved lære af dem, retter, ændrer, justerer, og går så ud og fotograferer igen. Man lærer en masse ved at begå fejl og være selvkritisk.
 
 
En af de venner, jeg ofte fotografere sammen med, er min gamle TV2-kollega John Rasmussen, som ikke bare deler min passion for fotografi, men som også bor på Sydfyn, så vi kan mødes og fotografere sammen hver gang jeg er på Langeland.

"Learning by doing", som man siger på engelsk.

For det meste fotograferer jeg alene. Kun kameraet og mig. Det kan jeg bedst lide, for så kan jeg bruge lige så megen tid på det, jeg i øjeblikket ønsker, uden at skulle tage hensyn til andre. Men fra tid til anden slår jeg mig sammen med andre, og fotograferer med nogle få, velvalgte venner, som jeg ved, deler min passion, og som jeg kan arbejde sammen med, eller jeg slår mig sammen med min søn, som også er meget interesseret i fotografi, og som har et fantastisk godt øje for motiver. Helt anderledes end den type billeder, jeg selv tager. Tag eventuelt også et kig over på hans hjemmeside.

Som med ethvert andet fag, man tager alvorligt og gerne vil dygtiggøre sig indenfor, så skal man også sætte sig grundigt ind i fotografiets baggrund og historie, lære om dets mest ikoniske udøvere og deres værker, fotografiets forskellige genrer, traditioner og skoler, og i det hele taget gennemgå en håndværksmæssig dannelse. Det er ligesom fundamentet for alt andet. Tage ved lære af de allerbedste indenfor faget. Dyrke fotografiets mestre. Lære grundreglerne... og begynde at bryde dem.
 
Af mangel på tid til at gå på højskole eller på en rigtig "School of Photography", har jeg så i stedet undervejs lavet mit eget private 1-mands fotokursus, hvor jeg får nogle af verdens bedste fotografer til at undervise mig... når jeg er motiveret og har tid til det. Ren luksus.

Hvordan jeg gør det?

Det kan du læse mere om herunder, og hvis du vil med videre ind på "skolen", kan du klikke på linket nederst på siden.
 
 
Arnold Newman's fantastiske portræt af komponisten Igor Stravinsky. Arnold Newman var faderen til det såkaldte Environmental Portrait - det fortællende portræt.

Jeg bruger en mindre formue på at købe fotobøger, for jeg nyder at sidde og bladre igennem nogle af verdens største fotografers bedste billeder. Der er en helt særegen nydelse at sidde og suge hver en lille detalje i et mesterligt fotografi til sig. Det jeg ser, opdager og bliver fascineret af, forsøger jeg til tider at efterligne og bruge, så meget jeg kan, i mit eget fotografi. Sagt på en anden måde, jeg stjæler med arme og ben... ideer i hvert fald. Jeg kalder det bare "at blive inspireret".

Jeg må desværre også indrømme, at fotobøger er dyre, at jeg slet ikke kan købe nær så mange, som jeg gerne ville. Især ikke når jeg også gerne fra tid til anden vil lægge penge til side til at købe nyt fotoudstyr.

Hvad gør man så?
 
Jeg er ganske enkelt begyndt at støvsuge internettet for websites om fotografi og fotografer, som jeg beundrer og gerne vil suge til mig fra. Mestre indenfor faget, som man kan tage ved lære og lade sig inspirere af.
 
På nettet kan man både finde fotografernes egne hjemmesider, som til tider er lige så gode som store, dyre fotobøger. Nogle gange måske en smule bedre fordi hjemmesiderne er mere opdaterede. Nogle fotografer har også deres egne fotoblogs, hvor de med jævne mellemrum skriver om deres tanker og ideer om deres arbejde og nogle af deres værker. Disse sider er også ofte meget interessante og lærerige. 
 
 
Dorothea Lange's ikoniske foto af den bekymrede Migrant Mother fra den amerikanske depression.

Og så er der alle videoerne.
 
Nettet er fyldt med videoer om fotografi. Naturligvis er der meget skidt imellem. Og utrolig meget ligegyldig sludder. Men her og der er der faktisk rene guldkorn. Fantastiske videoer med og om nogle af verdens allerbedste fotografer. Hvordan de arbejder. Hvad de tænker. Hvad de ønsker at opnå. Hvad der er deres budskab. På nettet er der endog hele dokumentarprogrammer om nogle af fagets mestre. Andre er såkaldte "behind the scenes"-videoer, som viser, hvordan fotograferne arbejder. Et kig ind i "fotografiets maskinrum", kunne man sige. Der er også rene foredrag om fotografi, fotografer og om fagets historie og udvikling, hvor et kamera bare er stillet op og filmer foredraget. Lidt kedeligt måske, men stadigvæk med et udbytte.

Alt sammen noget man også skulle igennem, hvis man gik på en "rigtig" fotoskole ude i den virkelige verden, og derfor er som skabt til at bruge, hvis man vil sammensætte sit eget private fotokursus på computeren.
 
Jeg elsker at læne mig tilbage, smide benene op på bordet, og, mens jeg drikker en kop god kaffe, nyde disse videoer. Helt uden at yde noget, lærer jeg på den måde en masse om fotografi fra nogle af fagets for længst afdøde, gamle mestre og fra de allerbedste af dets nulevende udøvere.
 
Jeg har lavet hele lister med links til disse mange hjemmesider og videoer på Youtube og Vimeo, men der er jo ikke nogen grund til at disse lister blot skal ligge og samle støv på min egen private computers harddisk. Derfor begynder jeg nu at lægge nogle af disse links ud på min hjemmeside, så andre også kan nyde dem. På den måde kan I også kommer med til lektionerne i "min egen lille, private fotoskole"... som nu hermed også er blevet Jeres til fri afbenyttelse.

For mange år siden, da jeg midt i 1970'erne læste på Aarhus Universitet, finansierede jeg en del af mine egne studier ved at undervise på aftenskole. For at kunne gøre det, skulle jeg dog først tage et Voksenpædagogisk Grundkursus, som det vistnok hed. Det gjorde jeg. Og en af de meget rigtige ting, jeg lærte der, var, at det ofte først er når man underviser andre i et eller andet, så de forstår det, at man også først selv rigtig fatter, hvad det egentlig er, det handler om.

Så ved at lave denne virtuelle fotoskole her på min hjemmeside, så håber jeg egentlig, at jeg også selv får lært en masse om fotografi.

God fornøjelse og velkommen til "Min Egen Private Fotoskole".






 
 
Ude for at lufte mit gamle Hasselblad - dog med et digitalt bagstykke - i den langelandske natur. Foto: John Rasmussen.

Det var "rektors" velkomsttale.
Gå nu videre ind i
"Min egen private fotoskole",
og se indholdet ved at klikke her.


Klik herover for at komme videre til emneoversigten over indholdet på "Min Egen Private Fotoskole.
De efterfølgende sider og emner er under konstant opbygning, ombygning og udvikling, så meget vil hele tiden ændre sig. Derfor: Kig tilbage og besøg siderne med jævne mellemrum.






 
Videre til Fotoskolens emneoversigt


 
Tilføj kommentar
 
 
7 Kommentarer: