Velkommen til

Min egen private fotoskole

The Cabinets of Curiosity. Foto af den australske fotograf Alexia Sinclair, der skaber fotografiske eventyrfortællinger. Mød hende i min private fotoskole og oplev hende fortælle om sin kunst.
The Cabinets of Curiosity. Foto af den australske fotograf Alexia Sinclair, der skaber fotografiske eventyrfortællinger. Mød hende i min private fotoskole og oplev hende fortælle om sin kunst.
I masser af år har jeg drømt om at tage et sabbatår for at gå på højskole eller en eller anden fancy udenlandsk "School of Photography" og virkelig lære at fotografere. Én gang for alle. Sådan rigtig fra bunden. For jeg har aldrig lært det. Det kan jeg lige så godt indrømme. Jeg bliver også nødt til at indrømme, at jeg næppe får tid til det, indtil jeg går på pension. Derfor er jeg begyndt at lave min egen private fotoskole. Eller rettere: Jeg lærer nu i disse år faget, håndværket, kunsten, eller hvad det nu er, mens jeg udøver det.
 
 
En af de venner, jeg ofte fotografere sammen med, er min gamle TV2-kollega John Rasmussen, som ikke bare deler min passion for fotografi, men som også bor på Sydfyn, så vi kan mødes og fotografere sammen hver gang jeg er på Langeland.

"Learning by doing", som man siger på engelsk.

For det meste fotograferer jeg alene, men fra tid til anden fotograferer jeg med nogle få, velvalgte venner, som jeg ved, at jeg kan arbejde sammen med, eller sammen med min søn, som også er meget interesseret i fotografi, og som har et fantastisk øje for motiver.

Og som med ethvert andet fag, så skal man også sætte sig grundigt ind i fotografiets historie, lære om dets mest ikoniske udøvere og deres værker, fotografiets forskellige genrer, traditioner og skoler, og i det hele taget gennemgå en håndværksmæssig dannelse. Tage ved lære af de allerbedste indenfor faget. Lære grundreglerne, inden man begynder at bryde dem.
 
Af mangel på tid til at gå på højskole eller en anden rigtig "School of Photography", har jeg lavet mit eget private 1-mands fotokursus, hvor jeg får nogle af verdens bedste fotografer til at undervise mig... når jeg er motiveret og har tid. Ren luksus.

Hvordan jeg gør det, kan du læse mere om herunder, og hvis du vil videre ind på "skolen", kan du klikke på
 
 
Arnold Newman's fantastiske portræt af komponisten Igor Stravinsky. Arnold Newman var faderen til det såkaldte Environmental Portrait - det fortællende portræt.
linket nederst på siden.
 
Jeg bruger masser af penge på at købe fotobøger, for jeg nyder at sidde og bladre igennem nogle af verdens store fotografers allerbedste billeder. Det er en helt særegen nydelse at sidde og suge hver en detalje i et mesterligt fotografi til sig. Det jeg ser, opdager og bliver fascineret af, forsøger jeg at efterligne og bruge, så meget jeg kan, i mit eget fotografi. Sagt på en anden måde, så stjæler jeg med arme og ben... ideer i hvert fald. Jeg kalder det bare "at blive inspireret". Og jeg må jo også indrømme, at fotobøger er så dyre, at jeg slet ikke kan købe nær så mange, som jeg gerne ville. Især ikke når jeg også gerne vil lægge penge til side til at købe nyt fotoudstyr.

Hvad gør man så?
 
Jeg er ganske enkelt begyndt at støvsuge internettet for websites om fotografi og fotografer, som jeg beundrer og gerne vil suge til mig fra. Mestre indenfor faget, som man kan lære og blive inspireret af.
 
På nettet kan man både finde fotografernes egne hjemmesider, som til tider er lige så gode som store, dyre fotobøger. Nogle gange måske en smule bedre fordi hjemmesiderne er mere opdaterede. Nogle fotografer har også deres egne fotoblogs, hvor de skriver om deres tanker og ideer om nogle af deres værker. De er også ofte meget interessante og lærerige. 
 
 
Dorothea Lange's ikoniske foto af den bekymrede Migrant Mother fra den amerikanske depression.

Og så er der alle videoerne.
 
Nettet er fyldt med videoer. Naturligvis er der meget skidt imellem og utrolig meget sludder, men her og der er der faktisk rene guldkorn. Fantastiske videoer med og om nogle af verdens allerbedste fotografer, og hvordan de arbejder. På nettet er der endog hele dokumentarprogrammer - eller klip fra sådanne - om nogle af fagets mestre. Andre er såkaldte "behind the scenes"-videoer om, hvordan fotograferne arbejder. Et kig ind i "fotografiets maskinrum", kunne man kalde dem. Der er også rene foredrag om fotografi, fotografer og om fagets historie og udvikling.

Alt sammen noget man også skulle igennem, hvis man gik på en "rigtig" fotoskole, og derfor som skabt til at bruge, når man vil sammensætte sit eget private fotokursus.
 
Jeg elsker at læne mig tilbage, smide benene op på bordet, og, mens jeg drikker en kop kaffe, nyde disse videoer, og helt uden at yde noget lære en masse om fotografi fra nogle af fagets for længst afdøde, gamle mestre og fra de allerbedste af dets nulevende udøvere.
 
Der er jo ikke nogen grund til at disse lister over videoer og hjemmesider blot skal ligge og samle støv på min egen private computers harddisk, så nu begynder jeg at lægge nogle af disse links ud på hjemmesiden, så andre også kan nyde dem. På den måde kan I også kommer med til lektionerne i min egen lille, private fotoskole... som nu hermed også er blevet Jeres til fri afbenyttelse.

For mange år siden, da jeg midt i 1970'erne læste på Aarhus Universitet, finansierede jeg en del af mine egne studier ved at undervise på aftenskole. For at kunne gøre det, skulle jeg dog først tage et Voksenpædagogisk Grundkursus, som det vistnok hed. Det gjorde jeg. Og en af de meget rigtige ting, jeg lærte der, var, at det ofte først er når man underviser andre i et eller andet, så de forstår det, at man selv også først rigtig fatter, hvad det egentlig handler om.

Så ved at lave denne virtuelle fotoskole her på min hjemmeside, så håber jeg egentlig, at jeg også selv får lært en masse om fotografi.

God fornøjelse.


 
 
Ude for at lufte mit gamle Hasselblad - dog med et digitalt bagstykke - i den langelandske natur. Foto: John Rasmussen.

Det var "rektors" velkomsttale.
Gå nu videre ind i
"Min egen private fotoskole",
og se indholdet ved at klikke her.


Klik her for at komme videre til emneoversigten over indholdet på min egen private fotoskole.
De efterfølgende sider og emner er under konstant opbygning, ombygning og udvikling, så meget vil hele tiden ændre sig. Derfor: Kig tilbage og besøg siderne med jævne mellemrum.


 
Videre til Fotoskolens emneoversigt


 
Tilføj kommentar
 
 
7 Kommentarer: