Fredsprocessen

ODENSE (09.05.2010): Så lykkedes det endeligt for den amerikanske præsidents særlige Mellemøstudsending, senator George Mitchell. Israelerne og palæstinenserne er begyndt at forhandle igen. Det er halvandet år siden, de sidst var på talefod, så der skal ikke lyde et ondt ord om den amerikanske diplomat og politikers indsats. Det samme kan ikke siges om den israelske regering eller den palæstinensiske ledelse.

TRANEKÆR (06.05.2010): Hvis vi for et øjeblik glemmer historien. Undlader at tale om, hvem gjorde hvad, hvornår. Og i stedet blot erkender, at den dårlige situation er, som den er. Og at det er med udgangspunkt i denne situation, konflikten skal løses. Hvordan skal konflikten så løses? Dét er det afgørende spørgsmål. Og det er måske slet ikke så umuligt endda.

Hej Steffen,

Vi er to piger, Johanne og Louise, på 15 år, der går i 9. klasse på Det kongelige Teaters Balletskole og vi er i gang med at forberede os til vores projektuge i uge 9. Vores emne er konflikten mellem Israel og Palæstina ved Gaza-striben, og vi ville høre om du kunne være interesseret i at give et interview om konflikten.

Her er nogle spørgsmål, vi håber du kan og vil svare på:

JERUSALEM (25.11.2009): "Der sker ingenting i Mellemøsten lige nu". Det hører jeg alle steder fra lige i øjeblikket. Og det gør mig altid bekymret. Når jeg hører det modsatte, bliver jeg på den anden side også bekymret.
JERUSALEM (22.09.2009): Mellemøstkonflikten er ikke en religionskrig - selvom mange onde kræfter forsøger at gøre striden til en sådan. Der er derimod først og fremmest tale om en national konflikt. En strid mellem to nationer om det samme stykke jord. Men religion er en faktor, og vil altid være det i Mellemøsten, uanset om vi kan lide det eller ej. At forsøge at udelukke religionen fra konflikten, vil blot gøre religionen til en endnu mere integreret del af den, og løsningen endnu sværere at finde.

JERUSALEM (19.09.2009): For omkring 10 år siden læste jeg en ret så provokerende artikel i det respekterede amerikanske tidsskrift Foreign Affairs skrevet af den politiske tænker og analytiker Edward Luttwak. Det er hård læsning, men artiklen er båret oppe af en vis brutal indre logik - en slags politisk darwinisme.

JERUSALEM (16.09.2009): Heller ikke noget gennembrud denne gang. USA's særlige Mellemøstudsending George Mitchell forlader endnu en gang Israel og Det palæstinensiske Selvstyre uden nogen synlige fremskridt. Det manglende gennembrud begynder mere og mere at ligne et sammenbrud. Katastrofe! Og så måske ikke.

JERUSALEM (10.07.2009): Den israelske regering forsøger stadigvæk at få den amerikanske præsident Barack Obama til på den ene eller den anden måde at opgive kravet om et "totalt byggestop" i de jødiske bosættelser på den besatte Vestbred. Sidste krølle på den historie er, at premierminister Benyamin Netanyahu prøver at få amerikanerne til at acceptere, at Israel bygger i en række gamle etablerede bosættelser, for at skabe nye hjem for en række af de bosættere, som i øjeblikket bor i de såkaldte bosættelses "udposter", som også er ulovlige efter israelsk lov.

JERUSALEM (16.06.2009): Der var en gang, da det officielle Israel ikke anerkendte eksistensen af et palæstinensisk folk. Daværende premierminister Golda Meir sagde: ”Palæstinenserne? Hvem er palæstinenserne?” Det er ikke længere tilfældet.
     Der var også en gang, da det officielle Israel og selv Arbejderpartiet nægtede at anerkende PLO som palæstinensernes ”eneste legitime repræsentant”. Det er heller ikke længere tilfældet.
     Nu siger selv premierminister Benyamin Netanyahu fra det højre-nationalistiske Likud, at han vil forhandle fred med palæstinenserne uden forhåndsbetingelser!!! Læs lige det igen: Selv premierminister Benyamin Netanyahu fra Likud er villig til at forhandle fred med palæstinenserne uden forhåndsbetingelser!!!
     Siger han i hvert fald.

JERUSALEM (15.06.2009): Hårdt presset af begejstringen og den optimistiske stemning efter den amerikanske præsident Barack Obama’s tale i Kairo i forrige uge, og med en udtalt amerikansk forventning om offentligt at tilkendegive, at Israel accepterer en to-statsløsning som Israel-Palæstinakonfliktens eneste realistiske løsning, holdt Israels premierminister Benyamin Netanyahu i går sin store politiske tale om Israel og Mellemøsten. Her får du talen i sin fulde længde.
Sider : 1 ... 3 4 5 6 7 ... 8
 forrige     næste