Fotografi

TRANEKÆR (07.09.2016): Nu er vi klar. Øen er også ved at være parat. Enkelte steder skal det allersidste lige ordnes. Men ellers er alt fejet og poleret. Skjorterne er strøget. Håret friseret. Gardehusarerne har med deres heste øvet sig i at ride stille og roligt ned ad Østergade – hovedgaden i Rudkøbing. På vej til Odense i forgårs så jeg massevis af motorcykelpoliti på vej sydover, og jeg formoder at de også er kørt til Langeland, hvor de også skal være en del af kortegen.
     I Rudkøbing – øens ”hovedstad” – har kunsten invaderet forretningsvinduerne. Biblioteket har udstillinger. Nye skulpturer afsløres og ser dagens lys. Alle gallerierne – og vi har en del – åbner med helt nye udstillinger. Teater- og musikscener alle vegne. Der er underholdning på gader og stræder.  ØP – Ørsteds Pavillonen, Rudkøbings ny renoverede kulturcenter, skal stå sin prøve (selvom det allerede har været i gang et stykke tid).
 
TRANEKÆR (06.09.2016): Det er ikke, at man føler sig hjemme på Sicilien, fordi vi har noget tilfælles med lokalbefolkningen. Langelændere er øboer, og det er sicilianerne også, derfor ligner vi hinanden.
     På Sicilien taler man ganske vist en del om en mulig bro over Messina-strædet, så Sicilien kan blive landfast med det italienske fastland, men det gør dem ikke til øboer i langelandsk forstand. Ikke fordi vi allerede har en bro, men fordi vores ø er så lille, og deres så stor, at den slet ikke føles som en ø. Sicilien er på størrelse med Jylland. Mere end halv så stor som hele Danmark.
     Når man kommer fra en småø, så er Sicilien et fastland.
     Der hvor jeg føler en lighed imellem Langeland og Sicilien er på lokalbefolkningens venlighed, åbenhed og gæstfrihed, og det har sikkert ikke noget at gøre med, om der er vand hele vejen rundt eller ej.
     Ligegyldigt hvor vi færdedes, blev vi modtaget som gode venner og værdsatte gæster.
TRANEKÆR (05.09.2016): Alfio Bonanno er så langelandsk som nogen. Han bar boet på øen siden 1970’erne. Og han opfatter også sig selv som langelænder. 
     Meeeeen… der er lige noget med temperamentet. Det stammer vistnok en lille smule længere sydfra end Bagenkop.
     Det tænkte jeg på allerede da jeg for flere år siden tog mit første portrætfoto af Alfio. At ”der var en smule flere boller på suppen”, om man så må sige.
     Derfor placerede jeg den sicilianskfødte kunstner foran et af sine malerier, der lidt kunne ligne et vulkanudbrud. På det tidspunkt vidste jeg endnu ikke, at manden faktisk stammer fra en vulkan. Men det gør han.
     Alfio Bonanno er født i landsbyen Milo på vulkanen Etnas skråninger. En lillehyggelig siciliansk flække, hvor indbyggerne dog konstant må tømme deres haver og tage for vulkansk aske og små lavasten, som bæstet mere eller mindre hele tiden spyer ud.

TRANEKÆR (04.09.2016): ”Husk at tage nogle små grene og kviste med hjem til mig”, råber Alfio, da vennerne går ud af døren. Hans venner er på vej til udlandet, og Alfio samler på grene og kviste fra alle verdenshjørner, som andre samler på frimærker fra sære steder på kloden. For Alfio er det grene, kviste, sten, strandskaller, sneglehuse og alle mulige andre stumper og stykker fra naturen.
     Inden jeg selv lærte Alfio at kende, havde jeg i Israel besøg af nogle fælles venner fra Langeland. Ligegyldig hvor vi var i Det hellige Land, så skulle vi finde en lille kvist, som skulle fotograferes på stedet, hvor den var fundet, og bringes hjem til denne sære Alfio oppe i Danmark, som via fotografiet skulle få en fornemmelse af landskabet.
     Jeg gjorde mig mildt sagt mine egne tanker om fænomenet… og manden.
     Den siciliansk fødte, langelandske kunstner Alfio Bonanno lider lidt af en samlermani, tror jeg. Han samler alle mulige ting op, og tager dem med sig.
TRANEKÆR (03.09.2016): På den udstilling, vi – Alfio Bonanno og undertegnede – åbner i Rudkøbing i den kommende uge, er det i sagens natur mest billeder, Alfio Bonanno får vist. Men det er faktisk Land Art, Alfio er internationalt berømt og mest anerkendt for. Land Art – Naturkunst. Kunst i naturen af naturens materialer. Kæmpemæssige skulpturer ude i landskabet, skabt af det, der findes omkring: Sten, træ og andre ting, der naturligt forekommer i området, hvor skulpturen står.
     Når Alfio endelig arbejder indendørs med noget så begrænsende som et maleri, så er farverne og blækket ofte iblandet sand og jord fra motivets hjemsted, og det males ikke med normale pensler, men i stedet med kviste og bundter af græs fra lokaliteten. Disse kviste bliver bagefter indrammet sammen med billedet.
TRANEKÆR (02.09.2016): Der sker en masse herovre lige nu.
     Ikke bare bliver gaderne fejet en ekstra gang og messingdørhåndtagene på de gamle huse pudset, så de skinner, men øens kunstnere, kunsthåndværkere, musikere og andre kreative sjæle lægger også i disse dage en sidste hånd på deres forskellige projekter.
     Kulturnatten er normalt et af årets højdepunkter. I Langelands hovedstad Rudkøbing, bliver isenkræmmere, elektrikere, modeforretninger og Brugser midlertidigt omdannet til udstillinger og kunstgallerier. Pladser, parker og baggårde bliver til skuespil- og musikscener. Overalt på gaderne i den indre by kan man få sig en bid og en drink, mens man marineres i kunst og kultur. Stemningen er fantastisk.
KØBENHAVN (17.08.2016): Det var egentlig en lidt trist dag. Min kone og jeg kørte vores søn Jonathan til lufthavnen efter kun en ugens sommerferie sammen i Danmark. Til daglig bor jeg i Istanbul og familien i Jerusalem, så de få dage, vi har sammen i Danmark om sommeren, er ikke mange – men til gengæld utrolig værdifulde.
     Men – ”intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”, siger man.
     For at blæse tristheden bort, tog min kone og jeg på opdagelsesrejse i nogle af de dele af København, som er fornyet og har ændret total karakter, siden vi boede i Danmark for mange år siden.
TRANEKÆR (05.08.2016): Øen er kun en tynd stort, streg med et grønligt skær, som balancerer på toppen af horisonten. Dens mørkegrønne nuance understreges af en skarp hvid linje af højlys lige under: Solens refleksion på havets overflade. Men himlen er dramatisk. Overdramatisk. Og fra havsiden tager det sig bedst ud.
     Solskiven selv er skjult bag en kæmpemæssig, imponerende, tung, blygrå skyformation, som vi på afstand kan se, at regnen stille drysser ud af, ned over det skønne Langeland. Lidt efter kommer vi også indenfor nedbørens rækkevidde og fortrækker klogelig ind i tørvejr i færgen Langelands cafeteria.
ISTANBUL (26.07.2016): Tyrkerne er venlige mennesker. Omsorgsfulde. Så meget at man som udefrakommende bemærker det. De behandler hinanden godt. Er lette til smil. Selv overfor den fremmede. De hygger sig. Selvom vi i Danmark påstår, at det kun er på dansk, begrebet ”hygge” eksisterer, så gør tyrkerne det hele tiden alligevel. (Gad vide om de gør det, uden af have et ord for det? Det må jeg checke!)
     Folk hygger sig med hinanden alle vegne. Til langt ud på de små timer. Enhver krog kan bruges. Ethvert hjørne. Og i en by som Istanbul er der utrolig mange kroge og hjørner. Men byen er også så overbefolket, at man mange steder ta’r tagene til hjælp.
ISTANBUL (13.07.2016): Egentlig har jeg aldrig været nogen stor tilhænger eller dyrker af den særlige fotografiske genre, som man med et godt dansk ord kalder ”Street Photography”. I Street Photography ligger det ligesom implicit, at man i forbifarten, lidt skjult tager billeder af folk, uden at de opdager det. Eller at de i det mindste først opdager det bagefter.
     Jeg kan bedst lide at fotografere folk, der ved og accepterer at de bliver fotograferet. Det kan så godt være, at jeg derfor er nødt til at tage en række fotos af dem, for at få dem til at opgive at posere for kameraet. Men ind imellem så gør deres stillen sig op egentlig heller ikke noget. Den type billeder kan jeg også godt lide. Også selvom de ikke optræder naturligt i den strikte udgave af det begreb. Jeg synes, at opstillede og poserende billeder også kan være sjove, men så er de bare ikke ”Street”.

Sider : 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11
 forrige     næste