Fotografering:

Hvad skal man dog med et gråfilter?

TRANEKÆR (13.04.2015): Det var ganske klart, at mange af mine langelandske venner, da de på mit seneste besøg på øen hørte mig glædesstrålende fortælle om mine nyerhvervelser – en stak neutrale gråfiltre – tænkte: ”Nu har han da helt mistet forstanden.”
 
 

De trak lige gardinet til side og kiggede på de regntunge, koksgrå skyer på himlen og tænkte: ”Hvad skal man dog med et gråfilter her i Danmark? Har vi ikke allerede gråvejr nok? Her ville det da være bedre med lidt flere kulører og lidt mere solskin.”
 
Men de billeder, jeg viser sammen med artiklen her, er faktisk fotograferet med et gråfilter. Nogle af dem endog med to gråfiltre samtidig?!? Og det lyder sikkert endnu mere kedeligt, når jeg fortæller, at der er tale om ”neutrale gråfiltre”!!!
 
Hvad er dog det for noget?
 
Man kan sætte alle mulige filtre foran sine kameralinser. 
 
Nogle af dem blot for at beskytte objektivets eget glas imod støv og ridser. Andre for at filtrere lys, refleksioner. Nogle for at skabe et diffust, drømmeagtigt skær og meget, meget andet.
 
 

De neutrale gråfiltre, som jeg har eksperimenteret med i de seneste dage, er nogle forskellige filtre fra LEE Filters, som jeg netop har modtaget fra Goecker i København. Hvis du er interesseret i fotografi, så tag et kig over på LEE Filters hjemmeside.
 
På flere billeder her på siden er der brugt et såkaldt ”gradueret” gråfilter. Det vil sige et filter, som er gråt for oven, og så glidende bliver lysere nedefter, indtil det på nederste halvdel af filtret blot er klart glas.
 
Det betyder, at filtret dæmper lyset fra himlen lidt i forhold til det, der reflekteres fra landjorden eller i dette tilfælde havet. Forskellen på lyset fra himlen og jorden er normalt så stor, at himlen ofte bliver helt hvid og overbelyst, hvis man gerne vil eksponere landjorden korrekt. Mens landjorden eller havet ville blive alt for mørkt, hvis man ønsker at få struktur på himlen, så man kan se forskellen mellem skyer og himmel.
 
 

Dæmper man derimod kun lyset fra himlen en smule, så kan man få balance i lyset over hele billedfladen, så det hele kan eksponeres flot og mere som øjet ser det. 
 
Når der så oveni købet, som på nogle af billederne her, er en flot solopgang over Storebælt, så kan det blive ganske imponerende.
 
Et andet filter er blot ensfarvet gråt over det hele. Det er faktisk næsten helt uigennemsigtigt, når man bare kigger på det med det blotte øje.
 
Normalt vil man fotografere i brøkdele af sekunder for at fastfryse det, man vil have på billedet. Et 1/125, 1/500 eller 1/1000 sekund. Men sætter man et meget mørkt filter foran linsen, så kan man ”snyde” kameraets lysmålet, så man, selvom der egentlig er lys nok, kan komme ned på en meget lang eksponeringstid. Nogle gange flere minutter. 
 
Naturligvis skal man sætte kameraet på stativ, når man laver sådanne billeder. Så står sten, horisont og mange andre ting helt stille, mens havets bølger, skyer eller andet bevæger sig. Flere bølger har nået stenene, flydt rundt imellem dem, og trukket sig tilbage igen. Derfor får havet et silkeagtigt, næsten drømmeagtigt skær.
 
 

Så selvom nogen sikkert vil mene, at det danske vejr ikke har brug for flere gråfiltre, så kan fotografiet godt vinde en smule med et eller to af slagsen, synes jeg.
 
Begynder man så også – udover gråfiltrene – også at bruge farvede filtre, så kan man rigtigt begynde at lege og ”skabe” noget, som måske ikke er, hvad der faktisk kan ses, men mere en vision, man som fotograf ønsker at skabe.
 
Men LEE-filtre er ikke billige. Det ville være synd at sige.
 
Jeg har lige brugt en mindre formue på at købe en hel stak af dem.
 
Nej, det er ikke helt korrekt. Det er faktisk en større formue, jeg har brugt. De små plastik- og glasstykker med farve eller andet på er ubegribeligt dyre. Jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke rigtig selv har kunnet forstå, at noget så simpelt, skal være så dyrt... lige indtil jeg er begyndt at sætte mig ind i, hvordan filtrene, som ikke bare er af plastik, og farverne, som ikke bare er rødbedesaft, faktisk bliver til.
 
 

Det er håndarbejde. Ikke bare håndarbejde. Det er HÅNDARBEJDE sådan virkelig i den oldnordiske forstand.
 
Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om filtrene virkelig behøver at blive fremstillet på så gammeldags en facon, men kunne det masseproduceres bedre, hurtigere og billigere - i samme kvalitet - var der sikkert nogle japanske firmaer, der allerede havde gjort det.
 
Jeg må dog sige, at efter at have set den her video, der fortæller om LEE-filtrenes gang fra hånd til hånd under fremstillingen på den britiske fabrik, så begynder jeg at forstå, hvorfor de ikke ligefrem kan kaldes billige, og jeg vil i hvert fald aldrig se på de små "plastikstykker" på samme måde længere, nu hvor jeg ved, med hvilken kærlighed og omsorg, de er kommet til verden.
 
 
 


* * *
 
 
Interessante links om samme emne:
 
Her kan du se en video om mine egne oplevelser med mine LEE-filtre.

Link til LEE Filters, hvor du kan læse om filtersystemerne.
 
Link til Goecker, hvor jeg har købt mine filtre.
 
Håndværk som i de gode gamle dage. Video om den utroligt gammeldags fremstilling af disse fantastiske LEE-filtre.
 
Her kan du finde en stor samling videoer om effekten af de forskellige LEE-filtre og brugen af dem.

 
 


 
Tilføj kommentar