Nyt Leica-kamera:

Slidt fra fødslen

En rigtig krigsfotograf, AP's Horst Faas, ved fronten under Vietnamkrigen med to Leica'er om halsen.
En rigtig krigsfotograf, AP's Horst Faas, ved fronten under Vietnamkrigen med to Leica'er om halsen.
JERUSALEM (22.02.2014): Helt tilbage fra 1930’erne har nogle af verdens førende fotojournalister og korrespondenter brugt Leica M- og M-P-kameraer. Det tyske objektiv- og kameramærke nyder stadigvæk nærmest ikon-status i visse fotografkredse. Med den fornemme historiske arv indenfor fotojournalistikken, er det naturligvis ikke overraskende, at Leica nu kommer med en særlig Correspondent-udgave af det smukke kamera.
 
 
Leica laver flotte kameraer. Og de har en historie at fortælle. Det her kamera dog måske nok en lidt falsk en af slagsen. But who cares?

Hvilken korrespondent er det så, Leica har fået til at hjælpe sig med at lave dette nye kamera, der skal ære dets vigtige arv ude i den journalistiske arbejdsmark? Og hvilke erfaringer ude fra felten er der blevet bygget ind i dette nye vidunderkamera?
 
Lad os tage det sidste først.
 
Der er ikke blevet bygget noget som helst nyt ind i kameraet?!? Det er nøjagtigt det samme kamera, som Leica M Typ 240, der kom på markedet i 2012. Det har blot fået fjernet det røde Leica-mærke, og dermed kommer kameraet til at få betegnelsen M-P, som også var navnet på de kameraer, som mange af historiens store fotojournalister brugte.
 
Hvilken erfaren fotojournalist er det så i det mindste, der har sagt til Leica, at deres nye Correspondent-udgave af kameraet ikke behøver noget som helst andet, end blot at blive malet sort og få fjernet Leica-mærket?
 
 
Bemærk det flotte slid omkring det område, hvor man trykker på udløserknappen, og på den modsatte sode, hvor man holder hånden. Det ser næsten naturtro ud. Men det er også designet af en rigtig rockstjerne.

Det er såmænd ikke nogen korrespondent, men tværtimod en sanger og popmusiker ved navn Lenny Kravitz.
 
Nå, det er jo ikke diskvalificerende i sig selv, at man er scenekunstner og ikke journalist eller fotograf, der har arbejdet ude i virkeligheden. Hvilke bidrag er Mr. Kravitz så kommet med?
 
Mr. Kravitz har såmænd designet slidmærker på kameraets og objektivernes bemalede metaloverflade.
 
”?!?!?”, vil nogen sikkert lettere vantro udbryde.
 
Jo. Den amerikanske musiker har givet kameraet og objektiverne et lidt gammeldags ydre design, OG så har han samtidig slidt den sorte maling af rundt omkring, hvor den normalt ville blive slidt af ved hårdt brug ude ved fronten, så man kan se den rå, gule messing nedenunder. Præcist som man i gamle dage kunne se på et rigtigt godt, slidt Leica-kamera, der både havde været i Biafra under opstanden, i Vietnamkrigen, og i Iran under Den islamiske Revolution.
 
 
Og her. En helt naturlig Leica M-bagside, meeen også her med en portion kravitz'sk designerslid.

Nu behøver man slet ikke risikere livet, for at få den slags sexet slid på sit kamera, for nu kan man købe sig til det. For Correspondent-versionen af Leica M Typ 240 i Lenny Kravitz’ design er slidt fra fødslen.
 
Det er klart, at sådan noget koster. 
 
Det er jo ikke en lavtlønnet tysk metalarbejder, der har besluttet, hvor sliddet skal være. Det er en højtbetalt amerikansk rockmusiker. Og det skal jo gerne se ud som om, at kameraet faktisk HAR været i det rigtige Sebastopol på Krimhalvøen, da russerne fravristede denne havneby fra Ukraine, og ikke bare har ligget på cafedisken i Cafe Sebastopol på Nørrebro i København, og givet udseende af at indehaveren "har set det hele og lidt til"... og fotograferet det..
 
Kravitz’en kommer med to "slidte" objektiver. En Leica Summicron-M 35 mm f/2 ASPH, og en Leica Summilux-M 50 mm f/1.4 ASPH samt en attachemappe. For det – inklusive slid – må man slippe kr. 161.700,- (eks. moms). 
 
 
Heldigvis er der også en attachemappe med. Ellers ville prisen på over kr. 160.000,- være lidt høj.

Ja, du læste rigtigt. Mere end halvandet hundrede tusinde kroner, hvortil der sikkert skal lægges en godt og vel kr. 30.000 i moms. Men du skal skynde dig, for kameraet er kun lavet i et begrænset antal.
 
Tag selv et kig ovre på hjemmesiden Leica News & Rumors. Derovre er de ikke helt så kritiske overfor Leica, som jeg er. Og et sådant kig er efterhånden en af de få ting i verden med et røde Leica-mærke på, som ikke koster en herregård.
 


 
Tilføj kommentar