20/10/2013
Til daglig bor jeg i Israel, og det meste af min tid bruger jeg på at rejse rundt i et omtumlet Mellemøsten for at rapportere til TV2. Min fritid derimod bruger jeg så meget jeg kan på det smukke, fredelige Langeland, hvor min kone og jeg har et gammelt bindingsværkshus. For mig er det en lise, balsam for sjælen, at få lov til at slappe af i det langelandske. Få lidt jordbunden, frisk dansk luft igennem hjernevindingerne ovenpå Mellemøstens ofte fanatiske vanvid. Jeg kunne ganske enkelt ikke overleve uden disse jævnlige besøg til vores lille fredfyldte danske oase.
Derfor er jeg naturligvis også overrasket, når jeg hører Langeland omtalt som en del af det, den selvglade storby-danske befolkning lidt snobbet og med rynket næse kalder for ”Udkants-Danmark”. Diskussionen om, hvad der er ”udkant”, og hvad man kan kalde ”centrum” er ret ligegyldig. Det er oplagt, at Langeland – som andre dele af ”udkanten” – har nogle problemer. Det har storbyerne såmænd også. Men mens der er hjælp at hente for storbyerne, så må landdistrikterne ofte kæmpe for sig selv, og Danmarks øer er helt prisgivet, hvis politikerne ikke acceptere, at de har nogle helt særlige problemer.
Yderområderne har dog også nogle fantastiske kvaliteter. En fantastisk natur, skønhed, fred og ro, og nogle helt specielle og seje mennesker, som trods forsømmelser fra nationens magtcenter, imod alle odds holder samfundet i gang. Dem har jeg sat mig for at fotografere. Ikke bare for at dokumentere, at der er andre måder at se disse underprioriterede områder på, men også fordi jeg tror, at storbyerne og deres indbyggere, som ser sig selv som ”centrum”, hvorom alt andet drejer sig, sagtens kunne lære noget ude fra periferien.