Mea Shearim i Jerusalem:

Tættere på Gud eller blot borgere i et friluftsmuseum?

Jeg har i den seneste tid forsøgt at nærme mig det meget lukkede ultra-ortodokst jødiske miljø hernede. I lukkethed kommer en del af Mea Shearim-kvarteret her i Jerusalem ind på en absolut førsteplads. For mens en gruppe som Lubavitch/Habad-hasidderne er meget åbne (næsten for åbne – en slags jødisk indre-mission), så er andre som Satmar, Toldot Aharon, Naturei Karta ikke bare lukkede, de er ofte direkte fjendtlige og afvisende fra alt fremmed, alt udefra.
     Jeg har fået kontakt med en ultra-ortodoks rabbiner, som selv er amatørfotograf. Han har bedt om at se nogle af de fotos, jeg allerede har taget af haredim, de gudfrygtige, som de ultra-ortodokse kaldes hernede. Derfor har jeg bladret albums igennem, for at lave en lille serie, jeg kan vise ham. Ikke alle fotos er af rigtige ultra-ortodokse – f.eks. billederne fra Grædemuren, men det bliver der redigeret i senere.
     Under alle omstændigheder: Når arbejder med at finde billederne allerede er gjort, kan jeg jo lige så godt også lave et galleri med nogle af dem her på hjemmesiden.