Jerusalem's Gamle Bydel:

Sammen - hver for sig

Jerusalem er en by, der er delt op i kvarterer. Hvert kvarter har sin egen særskilte karakter og historie. Nogle er endog beboet af mennesker, der har gjort kvarteret til en slags selverklæret ghetto, som skal beskytte dem imod det omgivende samfund. I Jerusalem bor man sammen, hver for sig.
     Det er særlig tydelig i Jerusalems Gamle Bydel.
     Grænsen imellem det nye Jerusalem og Den gamle Bydel er til at få øje på. Det er nemlig Sultan Suleiman den Stores smukke middelalderlige bymur fra 1530’erne, som omslutter den kvadratkilometer, der indtil sidste halvdel af 1800-tallet ikke var Jerusalem’s Gamle Bydel, men tværtimod var hele Jerusalem.
     Den gamle Bydel er kun én kvadratkilometer stor, og er delt op i et kristent, et armensk, et jødisk og et muslimsk kvarter. Det armenske kvarter er det mindste, det muslimske det største.
     Udover de fire kvarterer finder vi også Tempelbjerget i bydelens sydøstlige hjørne. Her lå på bibelens tid det jødiske tempel. Først Salomons tempel, der blev ødelagt af babylonerne, og dernæst Det andet Tempel, som romerne jævnede med jorden i år 70. 
     I dag ligger Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen – islam’s tredjehelligste sted efter Mekka og Medina – hvor det jødiske tempel oprindelig lå. Grædemuren, som jøder kalder for Vestmuren, er den sidste lille del af den mur, der omgav Tempelbjerget. Den murrest er i dag jødedommens helligste sted. Og midt i det kristne kvarter ligger Gravkirken, der blandt andet huser Jesu’ grav. Den er det helligste sted i verden for kristendommen.
     Alle disse hellige steder ligger indenfor 10 minutters gang fra hinanden indenfor Den gamle Bydels mure.
     I det muslimske og det kristne kvarter finder vi også størstedelen af den orientalske bazaar, som er en af Jerusalems mest populære turistattraktioner, hvilket desværre også til en vis grad præger de kinesisk-producerede turistbras, der er ved at tage over mange steder. Der er heldigvis også oprindelige dele tilbage af markedet, hvor de lokale stadigvæk handler.