Kairo:

Efter støvet har lagt sig

I december 2016 fyldte TV2/NEWS 10 år, og vi udenrigskorrespondenter blev sendt rundt i verden til steder, hvor vi i den 10 års-periode havde dækket nogle store og historiske begivenheder. I det forgangne årti er Det arabiske Forår, den egyptiske revolution, den syriske borgerkrig og andet, der er afledt heraf, er naturligvis noget af det helt store i den periode.
 
Jeg opsøgte gamle aktivister, der tog del i revolutionen, og hørte, hvordan de nu ser på situationen. Også unge, der var – kan man sige – ”revolutionens børn”, er anderledes end tidligere tiders generationer. Men hvordan? Det rapporterede jeg om. 
 
De to eksempler jeg fokuserede på var kunstneren Mohamed Abla, som mens vi var i Kairo, åbnede en ny udstilling. Han var meget aktiv under revolutionen. Han omfavnede demokratiet og den frihed, alle troede ville komme, med en begejstring, der var rørende. Han var med til at udforme Egyptens nye forfatning, men er nu nedslået over, hvordan det videre er gået. Mohamed er deprimeret. Han ser ikke mange lys i mørket, men tror, at der måske kommer et nyt oprør en skønne dag.
 
”Revolutionens Børn” forsøgte jeg at illustrere ved en gruppe unge kvinder, som vare var store teenagers under revolutionen, men nu er i tyverne. De studerer dokumentarfilmproduktion, og satser hver især på at blive selvstændige filmproducenter, der vil bruge deres håndværk som et våben i kampen for et bedre Egypten. De så lyst på fremtiden. Revolutionen – forfejlet eller ej – havde givet dem nogle muligheder, som tidligere generationers egyptiske kvinder ikke havde, og de ville udnytte disse muligheder.
 
Disse to historier kan I læse meget mere om ovre på bloggen, hvor jeg både har skrevet om Mohamed Abla og de unge kvindelige filmskabere.
 
Og naturligvis – som altid – turede jeg rundt i Kairo, der som altid er  et paradis for en fotoentusiast. Der er billeder alle vegne. Alt er et motiv. Godt at vi er blevet digitale, for jeg ville være blevet fattig, hvis jeg skulle have betalt for film og fremkaldelse for alle de fotos, jeg fyrer af på sådan en Egypten-rejse.
 
Dette galleri er en samling af nogle af de billeder, jeg tog på reportagerejsen.