Alt for tæt på Gud:

Godt i gang med fotoprojektet

Endelig er jeg kommet i gang med at fotografere til mit Jerusalem-fotobogprojekt. Selvom jeg naturligvis, fordi jeg bor her, allerede har ganske mange fotos fra Jerusalem, så pinte det mig ganske meget, at jeg er ganske flittig og koncentreret om at fotografere til min fotobog om Langeland, når jeg er i Danmark, men på en eller anden måde var jeg ikke på samme vis kommet i gang med Jerusalemprojektet. 
 
Det er jeg så nu. Endelig! Pyh. 
 
Her kommer en smagsprøve på nogle af de nyeste fotos til ”Alt for tæt på Gud”.
 
Først viser jeg nogle billeder fra et sammenstød mellem byens ultra-ortodokst jødiske befolkning og politiet, som dog holder sig pænt på afstand. Denne dag er det en protest imod en ny lov, som vil have, at de religiøse skal aftjene deres værnepligt som alle andre jøder i Israel. Det vil de ikke, så det fører til demonstrationer. Men de ultra-ortodokse er altid på kollisionskurs med det omgivne samfund, fordi deres livsstil og –syn er så anderledes end deres omgivelsers.
 
Så kommer der en serie billeder fra Langfredag, hvor kristne pilgrimme fra hele verden flokkes om at gå i Jesu’ fodspor ad hans Lidenlsens Vej – Via Dolorosa til Golghata, som ligger inde i Gravkirken, kristendommens helligste sted.
 
Men også her kommer følelserne i kog, når gruppe efter gruppe trænges i Den gamle Bydels smalle gyder, og israelsk politi forsøger at holde kontrol med menneskemængden. Også her kommer det til mindre sammenstød.
 
Så følger vi den armenske patriark til Gravkirken på Påskedag, hvor han skal låse døren op, så kristendommen kan opleve det årlige mirakel, at Den hellige Ild på mirakuløs vis selvantændes inde i Jesu’ grav. Denne hellige ild spredes ud med olympiske løbere til de forskellige kirker, og ilden spredes blandt de troende fra stearinlys til stearinlys.
 
Sluttelig har jeg brugt et par dage med at fotografere på og omkring Zionsbjerget lige udenfor Den gamle Bydel. Her finder vi en række kirkegårde. Blandt anden en kristen kirkegård, hvor Oskar Schindler, der reddede over tusinde jøder fra nazisternes udryddelseslejrer under Den anden Verdenskrig, ligger begravet.
 
Her er også Hanegalskirken og Kong David’s grav.
 
Det hele graneret med et antal views af byen fotograferet fra forskellige locations.
 
Men altså – alt i alt – lidt af et opsamlingsheat af forskellige billeder, jeg i de seneste dage og uger har optaget til Jerusalembogen.