Foredrag:

Tal til levende mennesker

For mig er foredragene blevet en vigtig del af mit arbejde. At møde og tale med levende mennesker er en gave for en journalist, der til daglig kun taler til et dødt TV-kamera. Foto: Søren Kjeldgaard
For mig er foredragene blevet en vigtig del af mit arbejde. At møde og tale med levende mennesker er en gave for en journalist, der til daglig kun taler til et dødt TV-kamera. Foto: Søren Kjeldgaard

Hold så mange foredrag, som I kan komme af sted med... At tale med levende mennesker gør Jer til langt bedre TV-journalister.
Claus Toksvig, TV-journalist

Hvert år holder jeg mange foredrag rundt om i Danmark. Af praktiske årsager forsøger jeg at samle foredragene i to foredragsturnéer hver på to uger - en i det tidlige forår og en anden sidst på efteråret.

At jeg stadigvæk efter så mange år rejser land og rige rundt for at holde foredrag, er der en ganske god og faglig grund til.

For en journalist, der som jeg arbejder på TV, er arbejdet ren envejskommunikation. Jeg kan ikke se dem, jeg taler til. Derfor er det ikke bare en forløsning og en behagelighed at holde foredrag, men det er blevet en nødvendighed for mig, at møde rigtige, levende mennesker, som reagerer på det jeg fortæller, og som stiller spørgsmål og gør det klart for mig, hvad det er, de ikke forstår eller gerne vil have uddybet. Det oplever jeg ikke til dagligt, for da taler jeg bare til et TV-kamera, som ikke er andet end et stykke dødt elektronik, og jeg ved aldrig, hvordan det, jeg fortæller, bliver modtaget på den anden side af kameraet og TV-skærmen.

 

 
 
Her holder jeg foredrag for en gruppe unge journalister og politologer fra de nordiske lande. Mødet med dem fandt sted på en marokkansk restaurant i Jerusalem. Så smukke er kulisserne for mine foredrag ikke altid. Foto: Søren Kjeldgaard

Når jeg holder foredrag, kan jeg se, hvornår folk er ved at falde i søvn, og hvad det er, de synes, er interessant at høre om. Jeg kan se, hvad det er, ingen forstår, og hvornår det pludselig er, at de fremmødte indeni sig selv siger: "Ah-haaa!!! Nu forstår jeg."

Derfor er det i virkeligheden lidt af en gave for en TV-journalist at holde foredrag, for lærer en til at fortælle sine historier, så folk har lyst til at lytte og ikke falder i søvn.

”Hold så mange foredrag, som I kan komme af sted med”, var nu afdøde Claus Toksvigs råd til os ”gamle” TV2-journalister – lang tid inden vi var blevet ”gamle”, for det var et råd han gav os helt tilbage i foråret og sommeren 1988, mens vi var ifærd med at forberede åbningen af TV2, og mange af os havde aldrig lavet TV før. Claus Toksvig var for journalister af min generation et af fagets store ikoner - TV-journalistikkens Grand Old Man. Han havde dækket menneskets første landing på månen, mordet på præsident John F. Kennedy i Dallas, Texas og utallige amerikanske præsidentvalg. ”Sig altid ja til at holde foredrag – om det er i husmoderforeninger eller Det udenrigspolitiske Selskab”, lød hans råd. ”At tale med levende mennesker gør Jer til langt bedre TV-journalister.” Det har jeg forsøgt at tage ved lære af.

I boksen øverst til venstre her på siden kan du finde links til en oversigt over de emner, jeg holder foredrag om, og  du kan også klikke videre til en liste over nogle af mine kommende foredragsarrangementer, hvis nogle af Jer skulle være interesseret i at bruge en aften på at diskutere Mellemøsten. Og I kan her via disse links komme i kontakt med de foredrags-booking bureauer, der står for arrangementerne.