Alfio Bonanno på Johannes Larsen Museet:

Naturen som kunsten & kunsten i naturen


En fantastisk ny udstilling på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. En kæmpe retrospektiv udstilling om den siciliansk-langelandske kunstner Alfio Bonanno.


 
 

Johannes Larsen Museet i Kerteminde på Fyn er et at mine absolutte favorit-museer, som jeg ofte besøger. I morgen har jeg endnu en god grund, for da åbner museet en stor retrospektiv udstilling af Alfio Bonanno’s værker.

Alfio er ikke bare født på Sicilien, han kommer fra landsbyen Milo på den altid rumlende, aktive vulkan Etna’s skråninger. Han voksede op i Australien, vendte tilbage til Italien som ung, hvor han mødte danske Lone, og flyttede med hende til Langeland i 1970’erne. Alfio er international anerkendt for sine værker indenfor land art. Den særlige kunstart, hvor kunstneren skaber værker i naturen af naturens egne materialer fra området omkring. Men Alfio maler også, fotograferer og laver kollager.

Jeg er så heldig, at Alfio er en god, gammel ven, som jeg bliver utrolig inspireret af at være sammen med. Jeg bryster mig normalt af, at fotografiet har lært mig at bruge mine øjne, men Alfio befinder sig hvad det angår i et helt andet univers. Eller snarere på et helt andet niveau. Vi kan gå ved siden af hinanden, ham og mig, ude i naturen. Jeg burde kunne se nøjagtig det samme som ham, men gør det ikke. Lige pludselig bøjer han sig ned, samler et par visne blade op, en kvist, et par sten og kraniet af en død, afpillet fugl, som han opdagede længere oppe ad stien. Han placerer tingene ovenpå hinanden, og for øjnene af mig skaber han et lille kunstværk.
 
 
Alfio Bonanno i lavadyngerne på skråningen af vulkanen Etna, hvor han er født.

Jeg spærrer forundret øjnene op, begejstres og irriteres samtidig over, at jeg ikke selv opdagede det. Jeg gik jo lige ved siden af ham. Men Alfio har på et kort minut præsenteret mig for endnu et af disse små, vidunderlige mirakler, naturen omkring os er fuld af. Løftet sløret for en skønhed, som allerede var der, men som de færreste af os opdager. Så smider han det hele væk igen, og kunstværket er forsvundet for evigt. Et kort øjeblik var det der, og nu eksisterer det ikke længere. Jeg var den privilegerede, der fik lov til at opleve dets skabelse, eksistens og undergang.

Jeg har fulgt Alfio Bonanno tilbage til hans fødeø, hvor han har gennemført en række fantastiske kunstprojekter, og fotograferet ham undervejs. Jeg har fulgt ham i Danmark og det sydfynske. Hele vejen har jeg fotograferet ham. På den måde har jeg været med på en første klasses billet til en opdagelsesrejse ud i alt det smukke, der eksisterer omkring mig, men som jeg skal bruge en kyndig guide til at få øje på.

Alfio kan ikke lide at være for politisk. Og alligevel er han det. Politisk. Uden at stræbe efter det. Eller der er i hvert fald et budskab i Alfio Bonanno’s kunst. Han vil noget. Han har meget på hjertet, men han får det kommunikeret ud på en utrolig blid og sympatisk facon. Han er ikke en korsridder, men en følsom kunstnersjæl, der formår at se og forundres over sider af vores skønne natur, som vi andre ofte ikke opdager, og Alfio tager os gavmildt med på ”opdagelsesrejsen” og viser os vidunderlige ting, vi ellers ville være blinde for.

Landskabsmalere bliver inspireret af naturen, og forsøger at fortolke den på lærredet. Men naturen er i sig selv et kæmpemæssigt kunstværk, og kunstnere som Alfio Bonanno bruger det, naturen allerede selv har skabt, som springbræt til at forfine naturens kunst, kunsten i naturen eller kunstens natur. Resultatet er et wake-up-call til os alle sammen om, hvilket vidunderligt skaberværk og kunstværk, naturen – som vi alle sammen har omkring os – er, og at vi skal værne om den og gøre os fortjent til den.

Noget vi langtfra altid gør. Noget Alfio i en serie malerier/kollager understreger overfor os i denne superinteressante udstilling på Johannes Larsen Museet. Det ved jeg kun, fordi jeg har været så heldig at følge nogle af værkernes tilblivelse, og hørt Alfio’s forklaringer, men jeg har endnu ikke set udstillingen.

Det glæder jeg mig til at skulle i denne weekend.

Udstillingen på Johannes Larsen Museet åbner i morgen, fredag den 2. oktober og kan ses frem til den 10. januar 2021. På grund af Corona-situationen er der ikke nogen officiel åbning af udstillingen. I forbindelse med udstillingen udgiver Johannes Larsen Museet en bog om Alfio Bonanno.
 
 

Alfio Bonanno 
Johannes Larsen Museet
Møllebakken 14
5300 Kerteminde
Tlf. 65 32 11 77
www.johanneslarsenmuseet.dk

 
Tilføj kommentar