Ufortalte beretninger 46:

Venligt fallitbo

Egypten er den arabiske verdens bankende hjerte. Det mest folkerige land i regionen, og en kulturel og politisk supermagt i den arabisk talende del af verden. 

I modsætning til de nye, hovedrige, arabiske olie-sheikhdømmer langs Den persiske Golf, hvis nationale historie blot begyndte i 1960’erne, så er Egypten et oldtidigt rige med rødder, der strækker sig mere end fem tusinde år tilbage i historien. Men Egypten er et prægtigt rige, der også begyndte at gå i forfald i oldtiden, og landet falder fortsat fra hinanden.
 
Det er lang tid siden, at Egypten blev regeret af ledere, som havde den almindelige egypters liv og velfærd på sinde, hvis det nogensinde har været tilfældet. Derfor er Egypten et samfund i kronisk forfald. Problemerne vokser altid hurtigere end løsningsmulighederne. 

Midt i dette udsigtsløse fallitbo møder man overalt en venlighed og gæstfrihed, som slår benene væk under den besøgende. Midt i rodet, skidte og forfaldet, har selv fattige egyptere altid tid til en pause, lidt fælles hygge, et glas te og en cigaret. Og kommer en gæst forbi, bliver han også inviteret indenfor.

Som altid, når jeg besøger et land i den arabiske verden, får jeg også i Egypten en utrolig foragt for myndighederne og en fantastisk begejstring for befolkningen, som midt i det forsømte samfund bevarer en værdighed og en smuk og næsten ubegribelig medmenneskelighed.
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar