Ufortalte beretninger 23:

Olivengrenen

En del af Mellemøstkonflikten udkæmpes på slagmarken. En anden, og sikkert lige så betydningsfuld konflikt, udkæmpes i de internationale medier.
 
De billeder, man kan få i TV-nyhederne overalt i verden, viser sig ofte at have større effekt end de sejre, hvor man faktisk trænger modstanderen tilbage ude i den støvede, solskoldede mellemøstlige virkelighed. Dramatiske TV-billeder skaber folkelig opstandelse, inspirerer politikere til at spinde nem politisk kapital på begivenheden, pludselig er et ellers ligegyldigt, absurd teater blevet til en politisk kendsgerning.
 
Dette billede er et foto af sådan et stykke teater.
 
Den protesterende palæstinenser bliver hevet væk fra det samme sted af de samme soldater hver eneste uge. Og det sker udelukkende af hensyn til de internationale medier.
 
Så længe jeg fotograferer, sørger palæstinenseren for at gøre sig så tung og uhåndterlig som mulig, og han gør sig umage for at holde olivengrenen op mod min kameralinse. 
 
Perfekt billede!
 
Uanset hvem, der har ret eller uret, har fotografiet allerede fældet sin dom. Det er ligegyldigt, hvad jeg skriver. Billeder er stærkere end ord. Palæstinenseren har vundet sin PR-sejr, så snart jeg trykker på udløserknappen.
 
Da jeg har fået mine billeder, og retter mig op og går bort, hører jeg palæstinenseren råbe: ”OK, OK! Jeg skal nok rejse mig.”
 
Han bliver alligevel frigivet om et par timer, så soldaterne gider ikke slæbe ham længere end højest nødvendigt – så de smider ham på jorden. Han rejser sig, børster sin olivengren af og går tilbage til de andre demonstranter.
 
Lidt senere bliver han igen modstræbende båret væk af to andre israelske soldater, og endnu en fotograf får sit perfekte billede af Israel-Palæstinakonflikten.

I næste uge gentager det hele sig endnu en gang, samme sted, på samme måde.
 
* * *
     
< Tidligere afsnit -- Næste afsnit >
English Version >
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 


 
Tilføj kommentar