Jerusalems hellige sten:

Jødernes helligste sted er et ingeniørprojekt

 
 
JERUSALEM (28.04.2015): Jødernes hellige sten i Jerusalem er de ældste. Ifølge Bibelen, men den kan jo næppe tages som et historisk dokument, så blev det jødiske Jerusalem grundlagt af kong David i omkring år 1.000 før vores tidsregning på den skråning, der strækker sig fra Den gamle Bydels ydermur og sydover. Først hans søn, Salomon, inkluderer, da han bliver konge, bakketoppen ovenover og bygger Templet en 30-40 år senere. Dette første jødiske eller israelitiske tempel blev ødelagt af den babyloniske kong Nebukadnezar i 586, og der er intet tilbage af det.
 
 

Et halvt århundrede senere, da jøderne vender tilbage fra slaveriet i Babylon, bygger de et nyt tempel i Jerusalem. Det var ifølge kilderne kun en forkølet efterligning af Salomons tempel. Århundreder senere, under den romerskvenlige, paranoide men byggeglade kong Herodes den Store, som jøderne i parentes bemærket hader som pesten og ikke betragter som en rigtig jøde, bliver Det andet Tempel udbygget og genvinder noget af sin fordums pragt. Det tempel jævner romerne med jorden under den jødiske opstand i år 70. Det er der heller ikke noget tilbage af.
 
Det, som i dag i det meste af verden kaldes Grædemuren, men som jøder kalder Vestmuren, er ikke, som mange tror, den sidste lille bid af templet. Grædemuren er derimod kun en lillebitte rest af en støttemur, som omgav Tempelbjerget. Kong Herodes ønskede at udvide Tempelpladsen. Derfor opførte han en støttemur rundt om bjergtoppen og fyldte byggeaffald i mellemrummet. Grædemuren er en lille rest af dette ingeniørprojekt.
 
 

Langt de fleste af de sten i Grædemuren, som i dag er synlige, er fra den mamlukiske, arabiske og tyrkiske periode. De nederste sten, som bedende jøder kysser og kærtegner, er i bedste fald fra den forhadte Herodes’ tid. Hvis der er nogle salomoniske sten tilbage, så ligger de begravet dybt nede i undergrunden. Enkelte arkæologer mener, at et par salomoniske sten måske kan ses i Tempelbjergets sydøstlige hjørne og måske også nede i en kontroversiel underjordisk tunnel, som løber langs med Tempelbjergets vestlige side, og som i 1997 førte til voldsomme uroligheder i de besatte områder.
 
Jødernes helligste sted er altså en ingeniørkonstruktion. En mur som skulle holde jorden på Tempelpladsen fra at skride sammen, og stenene stammer heller ikke fra den jødiske bibels tid, men fra kong Herodes’, hvilket vil sige fra Jesu’ tid.

Her nogle billeder fra Grædemuren, som jøder kalder for Vestmuren, fra min spadseretur i den gamle Bydel for et par dage siden.
 Lidt flere billeder fra Grædemuren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: