Ufortalte beretninger 68:

Egyptiske pyramider i sjælen

Der er pyramider overalt i Egypten. Langt de fleste er slet ikke bygget i sten, for også blandt ganske almindelige mennesker er der pyramider, og det er et af landets problemer.
Der er pyramider overalt i Egypten. Langt de fleste er slet ikke bygget i sten, for også blandt ganske almindelige mennesker er der pyramider, og det er et af landets problemer.

Jeg har lige været hos frisøren her i Kairo. En finere en af slagsen i forbindelse med hotellet. Det var en etnografisk oplevelse. Indehaveren lavede ikke noget udover at sidde ved kasseapparatet og tage imod betalingen. Det kunne man måske forvente.

Men frisøren, der klippede mig – en af to til herrerne – var også højt på strå i det lille frisørhiraki. Så snart jeg havde sat mig, bjæffer han en ordre på arabisk, og en yngre mand fra trinnet længere nede på rangstigen kom løbende ind med håndklæder, kreppapir til at binde om halsen og det klæde, der skal skærme mig mod mit afklippede hår.

”Vil De have en kop kaffe eller te”, spørger frisøren.

”Kaffe ville være dejligt”, svarer jeg.

Den udmelding får nummer tre, ham med håndklæderne, til at bjæffe, og nummer fire i magtpyramiden kommer løbende ind med kande og tre små kopper.

En ny ordre fra frisøren, og nummer tre ankommer med kamme og sakse på en bakke. En saks og en kam bliver ærbødigt placeret i frisørens hånd, som er han en berømt kirurg.

Et stykke inde i ”hjerteoperationen” bjæffer frisøren igen. Nummer tre gengiver det som et ekko, og nummer fire kommer igen løbende ud, og fejer mit hår op, imens jeg sidder og tænker, at nok ruller den egyptiske revolution imod magthaverne frem og tilbage i gaderne udenfor, men der er også brug for en revolution i egypternes eget sind og sjæl. De bliver selv tyranniseret ovenfra, men sparker glædeligt nedefter.

Mange egyptere ser kun sig selv som slaver af det tyranni, der er over dem, men glemmer, at de ofte også selv er tyranner overfor dem, der er under dem selv.

Det hierarki er tydeligt overalt, også da jeg nyklippet ude på gaden bagefter møder de tre på billedet her.

Manden i midten er advokat og helt klart den vigtigste. Da vi spørger, om vi kan høre deres meninger om urolighederne ovre på Tahrirpladsen, er det ham, der svarer på alles vegne.

Manden i stolen er indehaver af en urforretning, hvor der sælges fine kopier. Han har også meninger, men venter ærbødigt indtil advokaten har svaret. Den ældre mand til højre betjener hele kvarterets forretningsfolk med kaffe og te fra sin lille bod, som bare er et skab inde i en trappeopgang. Han står nederst på rangstigen. Har han en mening, fortæller han den ikke. Han lytter blot andægtigt. Hver gang jeg spørger ham, svarer advokaten, og det er et system, de tilsyneladende begge accepterer.

Egypten er i sandhed pyramidernes hjemland, men de er ikke alle sammen bygget i sten.


* * *

     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 


 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 

 


 
Tilføj kommentar