FN-sanktioner imod Iran:

Atomaftalen virkede ikke

JERUSALEM (19.05.2010): Præsident Mahmoud Ahmadinejad’s internationale politiske pokerspil virkede tilsyneladende ikke. Selvom Iran for et par dage siden offentliggjorde en aftale med Tyrkiet og Brasilien om udveksling af en del af landets eget berigede uran for brændselsstave til civilt brug, så er FNs Sikkerhedsråd alligevel netop enedes om at sanktionerne overfor Iran skal skærpes, hvis landet ikke totalt stopper sit atomprogram.

Ifølge forslaget til resolutionen skal sanktionerne imod Iran udvides til også at omfatte en blokade af landets banksystem og en række store industriforetagender. Desuden skal der oprettes en international flåde i Den persiske Havbugt til at inspicere iranske skibe og skibe med kurs mod iranske havne for laster der kan være relateret til Irans atom- eller missilprogram.

Det springende punkt er tilsyneladende, at Iran ifølge udvekslingsaftalen med Tyrkiet og Brasilien ikke afleverer alt sit berigede uran, og at Iran har gjort det klart, at landet vil fortsætte sit atomprogram og sin egen berigelse af uran uanset aftalen.

Der er enighed om resolutionsforslaget blandt Sikkerhedsrådets fem permanente medlemmer – USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland – samt Tyskland, og der skal efter planen endelig stemmes om resolutionen til juni. Dermed vil den næste måneds tid mere og mere komme til at ligne en nedtælling til endnu en konfrontation imellem Iran og resten af verden....hvis det er et politisk pokerspil, der er i gang i øjeblikket, så har det internationale samfund netop forhøjet indsatsen.

Det er højt spil fra begge parter. Iran vil sige, at Vesten kun er interesseret i en militær konfrontation, mens Teheran forgæves har forsøgt at løse konflikten ad diplomatisk vej. Vesten vil sige, at Iran kun forsøger at trække tiden ud, mens landet fortsætter sit kapløb om at få udviklet atomvåben, hvorefter magtbalancen vil være totalt forskudt.

Faren er naturligvis, at en udvidelse af sanktionerne imod Iran til også at indbefatte en flådeinspektion af fragtskibe med kurs mod Iran helt sikkert af præstestyret vil blive opfattet som et angreb på landets suverænitet, og det kan få situationen i Den persiske Havbugt – og dermed i hele Mellemøsten – til at blive meget sprængfarlig.

Den iranske præsident Ahmadinejads aftale for to dage siden med Tyrkiet og Brasilien, som i øjeblikket begge er medlemmer af FNs Sikkerhedsråd, skulle ellers have splittet Sikkerhedsrådet så meget, at det ikke kunne enes om en skærpelse af sanktionerne. Men den plan har øjensynlig slået fejl. Aftalen om atomudveksling, som du kan læse om andetsteds her på hjemmesiden, lever ikke op til FNs tidligere krav til Iran, alligevel følte den iranske ledelse, at man var gået så langt, at man i det mindste havde købt sig mere tid. Dette pokerspil synes nu at have slået fejl. Eller – hvis det er et politisk pokerspil, der er i gang i øjeblikket, så har det internationale samfund netop forhøjet indsatsen.

 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: