Israel og Hamas:

Våbenhvile og ophævelse af blokaden af Gaza-striben

Talrige gange har der været forlydender om forsoning mellem Hamas og Fatah, men det har aldrig ført til den palæstinensiske forsoning, mange drømmer om. Nu er der rygter om forhandlinger om en våbenhvile mellem Hamas i Gaza-striben og Israel. En våbenhvile der skal føre til meget mere: Til ophævelse af sanktionerne og udvikling af Gaza-striben. Er det bare endnu en vild fantasi, eller vil den denne gang blive omsat til realiteter?

OPDATERINGERNE KOMMER EFTER ARTIKLEN I BUNDEN AF DENNE SIDE

 
 
Der er mad i Gaza-striben. Markedet er velforsynet. Men priserne er ofte så høje, at mange ikke kan købe fødevarerne.

Hele den palæstinensiske Hamas-gruppes ledelse, som Israel anser for at være terrorister, befinder sig i øjeblikket i Gaza-striben. Det er første gang nogensinde, hele Hamas-ledelsen er samlet, skriver Hamas’ website Safa. Både de lokale ledere og ledelsen udefra. Mange af dem står højt på Israels ”hitliste” – listen over topterrorister, som de israelske myndigheder meget gerne vil slippe af med. Men ifølge flere forskellige kilder har Hamas via FN fået den israelske regerings forsikringer om, at Israel ikke vil forsøge at ramme dem.
 
En lille gruppe højtstående Hamasfolk vendte sent torsdag aften tilbage til Gaza-striben fra et kort besøg i den egyptiske hovedstad Kairo. Ifølge den libanesiske avis Al Akhbar har de – med egypterne og FN som mellemmænd – forhandlet en våbenhvile på plads med Israel. Aftalen skal ifølge forlydenderne også føre til en forbedring af forholdene for almindelige palæstinensere i Gaza-striben.
 
En fremtrædende Hamas-kilde citeres i den israelske avis Yediot Ahronot for, at aftalen også vil indbefatte en udveksling af fanger. Den vil angiveligt betyde, at to israelere, som holdes fanget af Hamas i Gaza-striben, vil blive frigivet til gengæld for løsladelsen af et antal Hamas-fanger fra israelske fængsler. Dette vil dog først finde sted som en af de sidste elementer under aftalens gennemførelse.

 
 
En lille, improviseret legeplads i et boligkvarter i Gaza By. Der skal ikke meget til for at gøre livet en lille smule bedre her.

Mere end blot en våbenhvile
Ifølge flere mellemøstlige medier er der tale om andet og mere end blot endnu et kort ophold i krigshandlingerne. Denne gang skulle der, hvis man kan tro på de forskellige udlægninger, i første runde være tale om en våbenhvile og israelske lempelser af sanktionerne imod Gaza. Dernæst skal der åbnes op for et FN-ledet genopbygnings- og udviklingsprogram, som skal forsøge at afværge en humanitær katastrofe i Gaza-striben og forbedre levestandarden for den almindelige befolkning.
 
Efter snart et halvt år med næsten faste ugentlige palæstinensiske protestdemonstrationer langs grænsehegnet mellem Gaza-striben og Israel, som ofte har ført til voldelige konfrontationer og talrige dræbte palæstinensere, vil disse sammenstød, hvis forlydenderne taler sandt, snart blive indstillet.
 
På det israelske website YNet News skriver Elior Levy, at Hamas overfor FN’s og Egyptens mæglere har garanteret, at de ugentlige demonstrationer langs med grænsen og forsøg på at bryde igennem hegnet, vil stoppe. Til gengæld skal blokaden af Gaza-striben gradvist ophæves, så fødevarer og andre forsyninger igen kan begynde at krydse ind i den overbefolkede strimmel land langs Middelhavskysten. Desuden skal mængden af elektricitet fra Israel til Gaza-striben øges.
 
Ifølge YNet News omfatter aftalen også, at FN og det internationale samfund på længere sigt skal begynde anlæggelsen af en palæstinensisk lufthavn på egyptisk territorium inde i Sinai-ørkenen og en havn ved den egyptiske by Ismaeliya ved Suez-kanalen.
 
Hamas’s ledelse er nu samlet i Gaza-striben, for at diskutere gruppens svar til FN’s og Egyptens forslag, og det israelske indre sikkerhedskabinet vil søndag mødes i Jerusalem for at enes om Israels svar på udspillet.

 
 
Ifølge rygterne er der denne gang tale om mere end blot endnu en våbenhvile.

Næsten for godt til at være sandt
Man gør helt sikkert klogt i at være skeptisk. Jeg er i hvert fald. Så har man også større chance for at gætte rigtigt. Desværre. På den anden side giver rygterne mening, hvis man tror på, at nye, mere moderate og mere pragmatiske ledere er kommet til tops i Hamas, som nogle iagttagere påstår.
 
Når ting i Mellemøsten lyder lidt for gode til at være sande, så er det ofte fordi de er netop det: For gode til at være sande.
 
Selvom de magtfulde egyptiske væbnede styrker virkelig har forsøgt på det, så er det stadigvæk ikke lykkedes for dem, at få kontrollen over hele Sinai-ørkenen hvor militante jihadister og andre islamistiske terrorgrupper stadigvæk huserer. Så at anlægge en lufthavn der synes lidt som et drømmesyn.
 
Hvorfor en palæstinensisk havn skal placeres inde i Suez-kanalen nær Ismaeliya, hvor der allerede er trængsel med skibe, og ganske langt væk fra Gaza-striben og ikke i Al Arish på Sinai’s Middelhavskyst få kilometer fra Gaza, får mig også til at hæve øjenbrynene.

 
 
En stor del af Gaza's indbyggere er registreret som flygtninge og helt afhængige af den hjælp, de får fra FN.

Hamas-Fatah/Hamas-Israel
At Gaza-striben ikke har fået elektricitet nok fra Israel, skyldes ikke Israel, men tværtimod at Det palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden har meddelt Israel, at de ikke vil betale for strømmen til Gaza-striben. Og det er bare en af de mange ting, Hamas og Fatah-bevægelsen, som i realiteten står bag selvstyreadministrationen ikke kan enes om.
 
Talrige gange over det sidste årti er vi blevet fortalt, at Hamas og Fatah nu er blevet forsonet, at de vil lave en national samlingsregering og at de i det palæstinensiske folks interesse vil lægge deres stridigheder bag sig. Hver gang er vi blevet skuffet. Det palæstinensiske folks velfærd ligger alligevel ikke nogen af de to bevægelser så meget på sinde, at de er villige til at gå på kompromis med egne magtinteresser. Hvis de to fløje på den interne palæstinensiske politiske scene ikke kan enes, kan man som udenforstående ikke lastes, hvis man har svært ved at tro på, at Hamas og Israel – som har endnu mere modsatrettede interesser – nu pludselig skulle kunne.

 
 
Hamas' politik har ført til talrige væbnede konfrontationer med Israel. Hver gang bliver boligområder, som palæstinenserne har desperat brug for, ødelagt.

Ophævelse af blokaden og genopbygning af Gaza
Ifølge den libanesiske avis Al Akhbar vil kampene langs med Gaza-grænsen blive indstillet i løbet af en uge efter aftalens indgåelse. Samtidig vil Kerem Shalom-grænseovergangen imellem Israel og Gaza-striben igen blive åbnet for fødevarer og andre forsyninger. Rafah-grænseovergangen til Egypten vil også blive åbnet mere permanent.
 
Anden fase handler om en forbedring af levestandarden for beboerne i Gaza-striben, og skulle indebære en mere omfattende ophævelse af blokaden af Gaza-striben. Al Akhbar skriver, at blokaden totalt vil blive ophævet. Israel vil tillade langt flere typer varer at komme ind i Gaza-striben og vil også øge mængden af elektricitet, der sendes ind, så den palæstinensiske befolkning kan få adgang til yderligere fire timer elektricitet om dagen, udover hvad de har i dag.
 
Tredje fase skulle være et omfattende FN-ledet rekonstruktionsprogram, som udover havnen i Ismaeliya og en lufthavn i Sinai også omfatte opførelsen af et palæstinensisk kraftværk også placeret i Sinai.

 
 
Gaza-striben er bare en lille smule større end Langeland. På Langeland bor der 12.500 mennesker. I Gaza-striben i underkanten af 2 millioner.

Palæstinensisk forsoning
Hvis Hamas-ledelsen kan enes om at støtte planen – og her skal man ikke glemme, at der stadigvæk er stærke kræfter i organisationen, der mere støtter den væbnede kamp end en diplomatisk åbning, som også vil betyde kompromisser, så drager Hamas-folkene lørdag aften tilbage til Kairo, for her at mødes med ledelsen af Fatah fra Vestbredden i et forsøg på også at opnå en intern palæstinensisk forsoning.
 
Uden en sådan palæstinensisk forsoning synes det illusorisk overhovedet at håbe på, at hele projektet vil lykkes.

Skulle miraklet ske, at alt ovenstående faktisk lykkes, så skal man også have Israel med. Og også her er der stærke kræfter, der vil se det som et første skridt til at genstartet en mere omfattende fredsproces, som i sidste instans vil betyde smertefulde israelske indrømmelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Det er der stærke kræfter på den israelske religiøse og nationalistiske højrefløj, der er indædt imod.

 
 
Livet i Gaza synes ofte dømt til fattigdom og håbløshed. Nu er der pludselig et lille lys i mørket. Våbenhvile og udvikling. Vil det lykkes?

Chancerne små, men håbet lever
Summa summarum så har dette nye forsøg på at få sat gang i en positiv opblødning af de fastfrosne fronter mange odds imod sig. Når det handler om positiv nytænkning i Mellemøsten har skeptikerne har altid mere end 80% chance for at få ret i deres negative forudsigelser. Sådan er det desværre bare.
 
På den anden side er det uendelig lang tid siden, der overhovedet har været noget håb om nye positive tiltag. Så selvom det måske heller ikke lykkes denne gang, så lad os i det mindste holde fast i håbet om det modsatte, så længe som muligt. Hvis ikke af anden grund så i det mindste fordi, hvis vi først mister håbet, så bliver det håbløst. Og det kan ingen være tjent med.

03.08.2018
  
Denne artikel blev oprindelig skrevet til tv2.dk - TV2's hjemmeside.


 
 
Dette billede viser ødelæggelser fra en tidligere konflikt mellem Hamas og Israel. Altså ikke ruiner fra de nuværende kampe.

Seneste opdateret 09.08.2018 - 11:30


Våbenhvile skudt i sænk,

endnu inden den kom i gang 

 
Vi holdt vejret og håbede, at vi i morgen fredag ville se den første fredag i lang tid uden de sædvanlige protester og voldelige sammenstød langs den israelsk-palæstinensiske grænse til Gaza-striben. I den forgangne uge havde der være så mange forlydender om en våbenhvile. 
 
Ikke bare en almindelig våbenhvile, men denne gang en, der skulle videreføres til at åbne grænserne, så forholdene for almindelige palæstinensere i Gaza-striben kunne begynde at forbedres.
 
Men det er så sørgeligt. Det blev desværre endnu en gang de skeptiske, pessimistiske forudsigelser, der viste sig at være korrekte. Sådan er det næsten altid. 
 
Israel blev natten til onsdag ramt af et stort antal raketter fra Gaza-striben, og det israelske militær svarede igen med artilleri og luftangreb. I dag er kampene langs grænsen fortsat.
 
Mens man tidligere på ugen begyndte at drømme om, hvor godt det kunne blive. Hvordan Gaza’s palæstinensiske befolkning endelig kunne begynde at få andet end de allermest nødvendige forsyninger ind over grænsen, hvordan de israelske farmere langs grænsen ville kunne begynde at arbejde på deres landbrug igen uden frygt, så taler man nu om en ny krig.
 
Højtstående israelske militære kilder siger til de israelske aviser, at vi nærmer os en evakuering af grænseområdet og en omfattende militær operation imod Hamas og andre væbnede grupper inde i Gaza-striben.
 
”Hamas begår en alvorlig fejltagelse. Vi nærmer os hurtigt en konfrontation. Efter fire år kan vi endnu en gang blive nødt til at vise dem, at deres politik ikke giver nogen positive resultater og derfor ikke betaler sig”, siger en unavngiven israelsk officer til internetavisen ”Times of Israel”.

En talsmand for Hamas siger torsdag middag til nyhedsbureauet Reuters, at "Hamas overvejer situationen og den seneste eskalering af volden, men om roen kan genoprettes eller ej afhænger af Israel".

Hamas-talsmanden siger, at optrapningen skyldes "Israels kriminelle handlinger", men antyder også at Hamas vil stoppe affyringen af raketter, hvis Israel også stopper sine angreb.

Ifølge de israelske myndigheder er Israel siden onsdag morgen blevet ramt af omkring 180 raketter fra Gaza-striben.
 
Israelsk militær og luftvåben har svaret igen og ramt et stort antal Hamas-mål inde i Gaza-striben. Her til morgen meldes om indtil videre tre palæstinensere dræbt. På den israelske side er syv blevet såret. Flere af dem alvorligt.
 
FN’s Mellemøstmægler, Nickolay Mladenov, som sammen med Egypten har forsøgt at nedtrappe konflikten og får den ”fleretrins-raket”, som den nye våbenhvile skulle bestå af, advarer nu om, at det hele kan bryde sammen, endnu inden man overhovedet er kommet i gang.

"Jeg er dybt foruroliget over at volden nu igen blusser op", siger han. "Situationen kan meget hurtigt forværres, hvilket vil være ødelæggende for begge parter."
 
For nogle dage siden drømte vi om en fredeligere fredag, som kunne give os håb om en fortsættelse af forhandlingerne og en bedre fremtid.
 
Nu holder vi i stedet vejret og frygter for at fredag bliver dagen, hvor det hele kollapser, og i stedet bliver begyndelsen til en ny krig mellem Israel og Hamas.
  
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: