Ufortalte beretninger 57:

Er dette mon det nye Tunesien... eller noget mere?

Indtil i dag har jeg tvivlet. Det må jeg indrømme. 
 
Jeg troede ikke, at jeg skulle opleve det, der sker nu. Konstant frygtede jeg at se tyranniet svare brutalt igen. Men det skete ikke. I hvert fald ikke så meget og så voldsomt, som jeg havde forventet. Tværtimod falder diktaturet nu fra hinanden. Styrter i grus. Hurtigere end jeg ville have troet. Det er en historisk tid, og det er først nu, det for alvor begynder at gå op for mig.
 
Er det en nation bliver født på ny? Mon det er det nye Tunesien, der nu ser dagens lys?
 
Mandag i Tunis. Første hverdag efter diktatoren Ben Alis flugt i weekenden. Demonstrationerne fortsætter, men de har taget en ny drejning. Magten har flyttet sig. Demonstranterne udstråler, at de nu også kan se sejrens frugter forude. Militæret har gjort det klart, at det ikke vil bruge våbenmagt imod fredelige, ikke-voldelige demonstrationer. Dermed er sagen afgjort. 
 
Demonstrationstog nærmer sig fra alle sider Avenue de Bourguiba i Tunis’ centrum. Myndighederne – det der er tilbage af dem – forsøger halvhjertet at holde pladsen fri. Men det lykkes ikke. Demonstranterne trænger sejrssikkert frem. En demonstrant blotter brystet, som om han til soldaten siger: ”Skyd mig bare, hvis du vil!” 
 
 

Han ved godt, at det ikke vil ske.
 
I dag er det klart, at den tunesiske revolution er lykkedes. I dag er en ny begyndelse.
 
”Hvad betyder det for situationen i resten af den arabiske verden”, spørger studieværten i TV2 om aftenen.
 
”Det er for tidligt at sige”, svarer jeg. ”Det afhænger af, om det her breder sig til Egypten. Sker noget lignende i Egypten, vil det sende chokbølger ud i resten af den arabiske verden.”
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 


 
Tilføj kommentar