Ufortalte beretninger 55:

Farlige ord og forbudte bøger

 
 

Man skulle tro, at de med bankende hjerter og tilbageholdt åndedræt betragtede nogle eksotiske, farlige rovdyr bag tremmer i en zoologisk have. Men det, der tiltrækker sig morgenens største opløb på Avenue de Bourguiba, er Al Kitab-boghandleren. Og det, der respektfuldt iagttages i sikker afstand på den anden side af butiksruden, er... forbudte bøger
 
Eller forbudte indtil nu i hvert fald.
 
Boghandleren har altid haft bøgerne, bliver jeg fortalt, men de har været gemt væk på lageret. Ikke stående frit fremme.
 
I dag er de hentet frem. Og folk stimler sammen, for at se på de forbudte bøgers omslag igennem boghandlerens vindue. Jeg ved ikke, hvad de forventer at se. Bøgerne ligner alle andre bøger. Forskellen er indholdet. Det blev anset for farligt – af en diktator, som var bange for frie tanker og ord.
 
Derfor var disse bøger forbudte.
 
Nu indtager de forbudte bøger den mest prominente plads i vinduet, og små tunesiske flag pryder dem. Lange uddrag af bøgerne er blevet fotokopieret og sat op i udhængsskabene. 
 
Der står sikkert noget om ”frihed, demokrati og ned med diktaturet”.
 
Bøgerne er det store tilløbsstykke. Tænk! 
 
”Vi er stolte over at være med i revolutionen på vores egen måde”, siger Selma Chabez. ”Her i butikken var vi aldrig enige med de mange snærende intellektuelle begrænsninger og censur over for bøger og alt muligt andet, som diktaturet hele tiden satte.”
 
Udenfor boghandleren råber de: ”Frihed! Demokrati! Ned med diktaturet!”
 
 
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret


 
Tilføj kommentar