Ufortalte beretninger 49:

Når alt andet svigter... og det gør det

 
 

Når alt andet svigter – politikere, myndigheder og fremtiden, og det gør de tit – så vender mange arabere sig til det, der aldrig flytter sig: Til traditionen, til religionen og til drømmen om kalifatet. Dengang alt var, som det burde være… eller det er i hvert fald, som den populære, rosenrøde, alment accepterede religiøse historieskrivning udlægger det. 
 
Med de brutale uretfærdigheder, der omgiver almindelige mennesker i hverdagen, urimeligheder der nærmest skriger til himmelen, så er det ikke svært at forestille sig, at tilværelsen kunne være meget bedre, og det er det budskab, de undertrykte, ydmygede og nedværdigede muslimer hører i moskeen, når de kommer til fredagsbøn.
 
Ofte går fredagsbønnen direkte over i et politisk massemøde, hvor følelserne for alvor kommer op på kogepunktet.
 
Ideologisk optændt af ”den hellige ild”, drog mange vrede muslimer tidligere af sted til Irak eller Afghanistan, hvor de hos talebanerne, Al Qaeda og andre lærte den praktiske side af den islamiske revolutions håndværk. Da de kom tilbage, var de ikke længere bare islamister, de var blevet militante islamister.
 
En af dem, der gjorde turen, mødte jeg for nogle år siden. Egypteren Hassan ”Karate” blev han kaldt,
 
 
fordi han i Afghanistan trænede talebanerne i nærkamp. Han blev god ven med Osama Bin Ladens højre hånd Ayman Zawahari, som også er egypter. Siden Hassan ”Karate” kom tilbage til Egypten, har han konstant været overvåget af Muhabarat – den frygtede sikkerhedstjeneste.
 
”Vores problem i den muslimske og arabiske verden er statsoverhovederne selv og deres regimer. Vi har intet demokrati eller menneskerettigheder, som I har i Vesten”, forklarede han på et traditionelt kaffehus i fattigkvarteret Imbaba i Kairo.
 
I Al-Azhar er den religiøse del af fredagsbønnen overstået. Imamen er gået, og straks begynder de
 
 
politiske slagord. Vreden er som et spontant vulkanudbrud. Alle stemmer i de vrede slagord, som fordømmer de sædvanlige ”skurke”, som alle kan på fingrene: Israel, USA, korsridderne, CIA, jøderne, Mossad… fortsæt selv listen.
 
Det nye og anderledes ved Det arabiske Forår, som lige er startet, hvilket må være skræmmende for myndighederne, er, at de tolerante, moderne veluddannede unge, som har startet revolutionerne, for en gangs skyld selv tager ansvar for deres egne samfunds dårligdommene, i stedet for, som det har været traditionen, at se hele solsystemet som en zionistisk konspiration vendt imod araberne. Og de unge tager også selv tager ansvar for at løse problemerne og vælte regimerne.
 
Det sørgelige er bare, at de unge, moderne arabere, hele den arabiske verden kan takke for at tyrannerne nu bliver væltet, næppe får magten bagefter. Den bliver snuppet af islamisterne, som hele tiden har været populære – ikke så meget på grund af deres egne bedrifter, som på grund af myndighedernes råddenskab.
 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit

 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar