Ufortalte beretninger 34:

Magten korrumperer

Vi er i Gaza By. Det er den 12. november 2006. Skuddene brager løs omkring os. Her er fyldt til bristepunktet af unge palæstinensiske mænd og store drenge med skydevåben. Mest russisk producerede Kalachnikov AK 47 militære angrebsrifler. 
 
 

I dag skyder de heldigvis kun op i luften. Til gengæld gør de det hele tiden. Og de elsker det. 
 
Det er to årsdagen for PLO-lederen Yassir Arafats død.
 
En af mine palæstinensiske venner fortæller mig, at én enkelt patron til en Kalachnikov i øjeblikket koster mellem 10 og 15 shekel fordi ammunition efter Hamas’ valgsejr skal smugles ind i Gaza-striben. 
 
Det vil sige omkring 15-20 kroner per skud. 
 
Her i det fattigste område under palæstinensisk kontrol bliver der for at mindes Arafats død affyret i titusindvis af kugler op i luften… for sjov. Fordi det er festligt!
 
De penge kunne betale mad.
 
For tusindvis af palæstinensiske familier i flygtningelejrene.
 
I flere uger.
 
 

På vej tilbage fra Fatah-ceremonien møder vi fForan Shifra-hospitalet Muhammed Abu Ayada. Han er en fattig palæstinensisk familiefar fra Shati-flygtningelejren ikke langt herfra. 
 
Ved indgangen til hospitalet sælger han cigaretter fra en lille trækvogn på hjørnet ved indgangen til hospitalet. Mange palæstinensere i Gaza-striben er så fattige, at Abu Ayada også sælger cigaretterne enkeltvis.

Jeg spørger ham, hvor meget han tjener på en normal dag.
”25-30 shekel”, svarer han.
Det svarer til to skud i luften med en Kalachnikov. 
To skud!!! 
Og i baggrunden brager det stadigvæk løs! 
Hver gang vi hører to brag, er det en hel arbejdsdag for Muhammed Abu Ayda.
En husstandsindkomst for ham og hans familie, for han er den eneste, der arbejder.
 
Fatah påstår, at de kæmper for de palæstinensiske flygtninge. Lige nu fyrer de med hvert eneste skud i luften den ene dagløn af efter den anden, det ene måltid efter det andet i ren og skær kådhed, i stedet for at bruge ressourcerne på at hjælpe en sulten palæstinensisk flygtning i en af lejrene lige ved siden af.

* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit

Vil du læse en længere udgave af denne beretning, som jeg skrev her på hjemmesiden tilbage i 2010, kan du klikke her.
 

 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.


 
Tilføj kommentar