Ufortalte beretninger 9:

Sort-hvid fromhed

 
 

Guds hellige krigere er klædt i sort og hvidt, og sådan tænker de også. De ultra-ortodokse jøder kalder sig selv haredim, hvilket betyder ”de gudfrygtige”. Og som alle andre fundamentalister tror de, at de alene forstår Gud. Den vished giver dem meget lidt tolerance overfor alderledes tænkende. Nej, det er ikke korrekt. De har slet ingen tolerance overfor andre overhovedet.
 
Denne guddommelige indsigt bringer konstant de ultra-ortodokse på kollisionskurs med omgivelserne. Da alle andre kronisk misforstår Herren og dermed truer Guds store skaberværk, ser de ultra-ortodokse kaldet til at stoppe de vantro fra at sabotere den guddommelige om Messias’ komme og verdens forløsning.
 
Stridigheder kan bryde ud over alle mulige ting: Om mad på byens restauranter er tilstrækkelig kosher eller ej. Bilister, der overtræder shabbat-budet. Seksuel frigjorthed, bøsser og lesbiske og alt mulig andet. Billederne her stammer fra et sammenstød med politiet over… en parkeringsplads.
 
En parkeringsplads!!!

Den ligger lige udenfor Jerusalems Gamle Bydel. Problemet er, at folk kan bruge den på shabbat – om lørdagen, som er mange israeleres eneste ugentlige
 
 
fridag.
 
Men at køre i bil på shabbat er en hån imod Gud, og det risikerer at forsinke Messias’ komme, så denne gudsbespottelse må standses. Derfor angriber de ultra-ortodokse de mindre religiøse jøder, som i bil forsøger at nå frem til parkeringspladsen. Politiet skrider ind, og det kommer endnu en gang til voldelige sammenstød. Flere bliver såret og et større antal arresteret.
 
”Må dit navn blive udslettet og tilintetgjort…”, siger en ultra-ortodoks, da han passerer mig og min kameramand, mens vi filmer optøjerne.
 
”Kom og sig det til kameraet”, råber jeg efter ham.
 
”OK. Jeg er parat til at sige det. Må alle de ikke-religiøse dø på grund af det, de gør på shabbat.”
 
Han drejer rundt på hælen og går.


 
* * * 
 
Forgående afsnit -- Næste afsnit


 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på siden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 
 

 
 
 
 
 
Tilføj kommentar