Isaac Herzog:

En fornuftig nørd

JERUSALEM (12.03.2015): Isaac Herzog’s store styrke er, at han er super fornuftig, intelligent, moderat og bekymrer sig om samfundets svageste. Blandt hans største svagheder er, at han er super fornuftig, intelligent, moderat og bekymrer sig om samfundets svageste.
 
Præcist!
 
Herzog’s styrkesider og også hans svagheder.
 
Israelske vælgere har indtil nu, selvom de ofte siger noget andet, når de bliver spurgt, med deres stemmeafgivning vist, at det er de stærke, karismatiske, populistiske mandlige politikere helst med en kulørt, helteagtig militær karriere bag sig, der belønnes med mange stemmer.
 
Isaac Herzog (54) har naturligvis været soldat som alle andre israelere, men han blev ikke general, han gjorde ikke tjeneste i en eller anden navnkundig specialenhed, og var – så vidt vi ved – aldrig med på nogle superhemmelige James Bond-missioner langt inde bag fjendens linjer, selvom han endte som major i den militære efterretningstjenestes enhed 8200, som blandt andet lytter til de arabiske militære styrkers radiofrekvenser.
 
 
Isaac Herzog er ud af en indflydelsesrig familie indenfor arbejderzionismen. Der er dem, der ser Herzog'erne som Israels Kennedy-klan.

Til gengæld har han en skarp hjerne, og hans analyse af Israels problemer og de mulige løsninger emmer af indsigt og sund fornuft. 
 
Det sælger bare ikke billetter i en israelsk valgkamp. 
 
I den sammenhæng skriver han sig ind i en sørgelig arvefølge i Arbejderpartiet med fine navne som tidligere viceudenrigsminister Yossi Beilin, der var en af hovedarkitekterne bag fredsprocessen, og tidligere og for længst afdøde udenrigsminister Abba Eban, som var en sand intellektuel, talte et smukkere engelsk end mange briter, og bedre arabisk end de fleste egyptere, men ingen af dem blev – alle deres fine kvaliteter til trods – blev nogensinde store stemmeslugere ved israelske valg.
 
Isaac Herzog’s lidt komiske pivestemme hjælper naturligvis heller ikke. Og alt for mange israelere griner bare af stemmen uden at lytte til, hvad det er den fortæller.
 
Isaac Herzog har ”blåt blod” i årene, hvis man kan tale om sådan noget i Israel.
 
Han er søn af Israels tidligere præsident Chaim Herzog, som også var general og chef for den militære efterretningstjeneste og Israels FN-ambassadør. Han er barneharn af overrabbiner Yitzhak HaLevi Herzog, som var jødernes religiøse overhoved i Irland, og derefter ashkenasisk overrabbiner i Det britiske Palæstinamandat fra 1936 og i Israels allerførste år. Og han er nevø til selvsamme Abba Eban, som jeg tidligere nævnte. Og hans onkel Yaacov Herzog var departementschef for premierministerens kontor under Levy Eshkol og Golda Meir.
 
 
Isaac Herzog har været formand for Arbejderpartiet i under et halvt år.

Mere blåblodet og aristokratisk kan det næsten ikke blive i et land uden adel. Nogen kalder Herzog-familien for Israels svar på Kennedy-klanen.
 
Isaac Herzog’s kælenavn”Bougie” (udtales ”Bouzi) blev han givet af sin egyptisk fødte, fransk talende mor, som kombinerede det franske ord for dukke – ”poupee” – med det hebraiske ord for det samme – ”bubba”, hvilket på en eller anden måde blev til ”Bougie”, og det hænger ved ham… her i Israel i hvert fald.
 
Isaac ”Bougie” Herzog er uddannet advokat og som politiker har han tidligere været boligminister, turistminister, social- og sundhedsminister og minister for diaspora-forhold.
 
Isaac Herzog overtog formandsskabet af Arbejderpartiet i november 2014 i en periode, hvor partiet nærmest ligger i ruiner. 
 
Det fordums så stolte og magtfulde parti, som tidligere stod i spidsen for arbejderbevægelsen, der nærmest ”ejede” Israel og var dem, der skabte den jødiske stat, er igennem årene faldet helt fra hinanden. To svage partiledere i de seneste år har blot gjort ondt værre.
 
 
Herzog og Livni. Under navnet Zionist Union går de til valg sammen.

Herzog er gået i valgforbund med Tzipi Livni og hendes midterparti Ha-T’nuah (Bevægelsen), hvilket han indledningsvist blev kritiseret for internt. Sammen med Livni går Herzog til valg med fælleslisten Zionist Union. 
 
De seneste meningsmålinger viser, at Zionist Union fører med fire mandater over Likud, hvilket får mange kritikere til at pudse brillerne og tage endnu et blik på den unge politiker med pivestemmen. 
 
 


 
Tilføj kommentar