Uroligheder i Teheran

ODENSE: (07.12.2009 - 12:30): Der bliver rapporteret om kampe i de centrale dele af den iranske hovedstad omkring Teheran Universitet.

Demonstranterne råber "Død over diktatoren", og politi og Basij-folk slår løs på dem med stave og skyder med tåregas.

"Civilklædte Basij-folk tæver løs på demonstranterne. Mænd, kvinder alle bliver tævet", fortæller en ung iraner, jeg var heldig at få kontakt med på mobiltelefonen. Nettet er ellers lukket eller så overbelastet, at det næsten ikke virker. Tæt på universitetsområdet er der ganske enkelt blokeret for mobilnettet, så de studerende, der er omringet inde på universitetsområdet har meget svært ved at kommunikere med omverdenen.

En kilde i Teheran, jeg lige har talt med, havde på afstand set de frygtede Basij-folk, som hører til under revolutionsgarden (min kilde kaldte dem "uuddannede bøller"), suse af sted på motorcykler i retning af Teheran Universitet.

Unge, som kom i retning fra universitetet, fortalte ham om at politiet tævede demonstranter med knipler og brugte tåregas. Selv forsøgte han at nærme sig universitetsområdet, men blev stoppet af politiet og bedt om at forsvinde.

Det amerikanske nyhedsbureau AP rapporterer om tusindvis af politifolk og soldater fra Revolutionsgarden, som har omringet hele Teherans Universitet. Det synes klart, at myndighederne denne gang IKKE vil acceptere protester eller andre former for demonstrationer.

Indtil nu har jeg kun fået nogle spredte, løsrevne informationer om, at forsøgene på at protestere allerede har ført til voldelige sammenstød. Men det er langt sværere end normalt, at få troværdige oplysninger endsige billeder ud af Teheran denne gang.

Jeg har allerede i et par dage fortalt om, at myndighederne enten totalt har blokeret internettet eller skruet så meget ned for hastigheden, at det ikke kan bruges til at sende billeder og små videoer ud til omverdenen med.

Og indtil videre er de eneste levende billeder, jeg har modtaget nogle meget grå, uskarpe optagelser lavet med en mobiltelefon.

Desuden har alle journalister reelt fået husarrest. De har så det ikke kan misforstået fået at vide, at det vil få konsekvenser for dem, hvis de bliver opdaget eller pågrebet i nærheden af demonstrationerne.

"Stemningen i Teheran er meget anspændt på en anden og mere frygtindgydende måde end den var i september og november", fortæller en anden af mine kilder på telefonen fra Teheran.

"Dengang var der en følelse af at protesterne også lidt var en folkefest. Det er der IKKE længere. Der er mere trykkende stemning. Der er mere frygt", fortæller kilden.

"Det er som om alle ved, at der denne gang ikke vil blive lagt fingre imellem. Myndighederne har fået nok. De vil EN gang for alle have bugt med protesterne."

En tredje person, jeg har talt med forklarer det på den her måde:

"Der er en følelse af at myndighederne har besluttet, at dette skal være det sidste søm i reformbevægelsens kiste. Fra i dag af skal der ikke være flere demonstrationer, og derfor er der givet grønt lys til at være så brutal, som den enkelte politimand eller Basij-bølle ønsker."

Jeg ynder ikke at bruge så mange unavngivne kilder. Men at oplagte årsager vil jeg ikke kunne få nogen til at tale med mig, hvis deres navn derefter vil optræde på en internetside, som Irans diplomater i landet også har fri adgang til at læse. Så af hensyn til mine kilders sikkerhed forbliver de anonyme. Men jeg kan sige, at jeg kender dem personligt, og ikke tvivler på kvaliteten af deres oplysninger.

 

 
Tilføj kommentar