Ufortalte beretninger 47:

Livet blandt de døde

Der er flere levende end døde i De dødes By i Kairo.
Der er flere levende end døde i De dødes By i Kairo.

De døde er mere gæstfrie overfor Egyptens fattige, end landets myndigheder er. Det værste er, at det ikke kommer som nogen overraskelse for nogen. De egyptiske myndigheder er korrupte og inkompetente. Det har de altid været. Det ved alle.

Fattige egyptere forventer ingen hjælp fra myndighedernes side. Det har de aldrig fået. Deres erfaring viser, at de fra den kant kun kan forvente problemer. De eneste, der hjælper dem, er islamisterne i Det muslimske Broderskab.

Udviklingen løb fra landets ledere for årtier siden. Befolkningsudviklingen er løbet løbsk. Hver ottende måned er der født endnu en million flere egyptere, og der er langtfra plads til dem alle sammen.

I Kairo bor mellem 8-900.000 mennesker imellem gravene på byens kæmpemæssige kirkegårde. Tidligere generationers mausolæer giver husly for nutidens fattige. Sarkofagerne gør det på visse tidspunkter af dagen ud for  spiseborde, og tørresnoren spændes ud mellem gravstenene.

Der er familier i De dødes By, som en af de største kirkegårde hedder, som har boet her i flere generationer.

”Vi bor her fordi vi er fattige. Det er kun de rige der bor i rigtige huse, men vi er fattige folk. Vi har ikke råd til at bygge et hus”, fortæller Nermeen Ali. ”Jeg er født her, det er mine forældre også. Jeg bor her alene sammen med mine børn og søskende. Her er der ingen rigtige huse, men vi bor i en bygning, der beskytter to grave”, fortæller hun, mens hendes gamle mor sætter vand over primusapparatet, så vi kan få os en kop te. Selv her blandt byens allerfattigste er gæstfriheden overvældende.

I Egypten spørger jeg altid mig selv, hvordan det kan gå til, at så venlige mennesker, kan ende med at få så rådne og uduelige myndigheder. At et oprør måtte komme, var oplagt. Det var blot et spørgsmål om hvor og hvornår, det ville begynde, og hvem der ville stå bag.

De sociale kontraster er ganske enkelt for grelle. Myndighedernes korrupte optræden er så outreret, at det ligner en absurd satire. Ligesom at der bor flere levende i De dødes By, end der er døde stedt til hvile der. Det ville næsten være komisk, hvis det ikke var så tragisk.

 
* * *
     
Forgående afsnit -- Næste afsnit
 


 
 
”Ufortalt…” som e-bog
Hvis du vil se en oversigt over alle de afsnit af ”Untold Stories: Billeder og beretninger om Mellemøsten”, som indtil videre er blevet offentliggjort her på hjemmesiden, så kan du finde den ved at klikke her. Listen bliver løbende opdateret.
 

 
 
 

  
Tilføj kommentar