Fredsprocessens tilstand:

Skal den ikke være død, når man lægger den i graven?


SIDSTE NYT:
FORLYDENDER OM AT NETANYAHU FORLÆNGER BYGGESTOPPET I BOSÆTTELSERNE MED TO MÅNEDER
SE MINE LØBENDE OPDATERINGER I BUNDEN AF SIDEN


JERUSALEM (04.10.2010 - 01:30): “Ritzau citerer Reuters for at palæstinenserne har trukket sig ud af fredsprocessen”, sagde min redaktør i forgårS i telefonen. ”Er det slut? Er fredsprocessen død? Skal vi lave en historie på det? Eller har Mahmoud Abbas stadigvæk en ”kattelem” – en slags nødudgang så afvisningen nu alligevel ikke helt er en afvisning”, spurgte han.

Hvis fredsprocessen var definitivt død, så skal den naturligvis begraves, og det betyder i vores medievirksomhed, at vi laver en nekrolog. Vi ser tilbage på karrieren, betydningen og hvad det var, der fik den til at bukke under.

Så var det tidspunktet for nekrologen i forgårs?

Ja, siden I ikke så mig på TV2, lægge fredsprocessen i graven, så har I nok allerede gættet, at mit råd til TV2s udenrigsredaktør var, at de palæstinensiske citater, som Reuters baserede sin version på, ikke helt sagde, at palæstinenserne havde trukket sig ud af fredsprocessen, men at de måske ville gøre det hvis…

Så selvom fredsprocessen absolut ikke er hverken sund eller frisk, men tværtimod kæmper for at overleve, så er den stadigvæk ikke død. Palæstinenserne har ikke forladt forhandlingerne. Det har israelerne heller ikke.

Ja, den palæstinensisk præsident Mahmoud Abbas havde møder med en række palæstinensiske ledere, som ifølge nyhedsbureauerne enstemmigt sagde: Ingen forhandlinger, hvis der bygges i bosættelserne.

”Der vil ikke finde forhandlinger sted i skyggen af byggerier i bosættelserne”, sagde Nabil Abu Rudainah, der er talsmand for præsident Abbas.

 
 

Jeg tror lidt, at det var den friserede medieudgave, for det, der blev transmitteret videre til amerikanerne var, at fortsætter israelerne med at bygge, vil palæstinenserne ”anbefale at man suspendere forhandlingerne”, men de palæstinensiske ledere understregede også, at de ”støtter fredsprocessen”, og at palæstinenserne ”sætter pris på amerikanernes utrættelige indsats for at holde forhandlingsprocessen i gang.”

I den sammenhæng skal man også huske på, at de palæstinensiske ledere også i sin tid sagde nej til direkte forhandlinger med Israel. De kom dog alligevel. Og de sagde nej til Abbas’ deltagelse i topmødet i Washington, men han deltog alligevel.

Min palæstinensiske assistent Khaled Abu Toameh siger, at Mahmoud Abbas i virkeligheden selv helst vil fortsætte forhandlingerne. Også selvom israelerne fortsætter med at bygge i bosættelserne. Blot byggeaktiviteterne ikke eksploderer. Og at Abbas håber, at det topmøde i Den arabiske Liga, som skulle være holdt i Egypten i dag, men er blevet udsat indtil på onsdag, skal give ham opbakning til at kunne gøre det.

Jeg er ikke helt sikkert på, at jeg er enig med Khaled. Selvom den arabiske opbakning bag genoptagelsen af de direkte forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne har været forbavsende stor, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis Den arabiske Liga om et par dage siger, at de mener, at palæstinenserne bør indstille forhandlingerne med Israel.

Israels premierminister Benyamin Netanyahu har på ingen måde gjort det nemmere, og det er svært at påstå, at han har ydet fredsprocessen megen anden støtte, end smukke ord og formfuldendte taler hvori ordet fred flittigt er blevet brugt. Men på trods af gentagne indtrængende appeller fra præsident Obama og besøg fra både den amerikanske Mellemøstudsending George Mitchell og EU's udenrigsminister Lady Ashton, har Netanyahu ikke bøjet sig i spørgsmålet om en forlængelse af byggestoppet, hvilket på ingen måde virker helbredende på en i forvejen skrantende fredsproces.

 
 

Netanyahus udlægning af sagen kan formuleres nogenlunde således: Palæstinenserne har allerede haft et 10 måneders byggestop. Det blev erklæret i november 2009. Hvis byggestop er den magiske opskrift på frugtbare, direkte, ansigt-til-ansigt forhandlinger, hvorfor begyndte de så ikke i december 2009. Hvorfor skete der ikke noget indtil september 2010… præcist 10 måneder senere? Og da blot et krav om, at hvis der skulle forhandles, så måtte byggestoppet først forlænges endnu mere?

Omvendt kan man jo også spørge Netanyahu, at hvis Israel har kunnet klare et byggestop i bosættelserne i 10 måneder, uden at det har ført landet til randen af borgerkrig, hvad ville så være så forfærdeligt ved at forlænge byggestoppet med et par måneder mere? Om ikke for andet så for at Netanyahu ikke skulle stå tilbage med beskyldningen om, at det er Israel, der er skyld i fredsprocessens alt for tidlige død.

Men sådan har parterne nu en gang besluttet sig for at spille deres kort, og det er jo deres sag. At de spiller højt spil med deres befolkningers fremtid, er der næppe tvivl om. Indsatsen er høj. Og begge sider forsøger at få et afgørende stik hjem, endnu inden selve pokerspillet for alvor er gået i gang. Begge synes at bluffe, og lige nu er vi i fasen, hvor vi spændt venter på at se, hvem der blinker først.

Det kan godt være at fredsprocessen i alle praktiske sammenhænge er afgået ved døden. Det skrev masser af mine kolleger i hvert fald allerede i deres aviser i går – også i de danske. Det er naturligvis bekymrende for mig, når jeg dagen forinden sagde det modsatte til min redaktør som argument for, at vi ikke skulle lave den historie endnu. Nu kan det godt være, at han sidder i Odense og tvivler på min dømmekraft. Men jeg mener nu alligevel, at selvom det modsatte nu har været skrevet i en række aviser, at jeg fortsat har ret.

Jeg vil straks indrømme, at de af mine kolleger, som allerede har lagt fredsprocessen i graven, har 90 procents chance for at få ret. Det viser erfaringerne os. Men det er blot ikke sket endnu. Så selvom vi som journalister naturligvis gerne vil være først med en historie, så skal den også helst være korrekt her og nu, og det er den endnu ikke.

Det kan sagtens være, at fredsprocessen ender med at bryde definitivt sammen en af de kommende dage, og at det vil ske præcist på det her spørgsmål. Det er bare ikke sket endnu. Og jeg synes nu alligevel at det er passende at vente med nekrologen indtil patienten faktisk er død. I det mindste hvis vi, som det så ofte bliver sagt i denne tid, mener, at tiden er ved at løbe ud, og at det her kan være den sidste chance parterne har for at skabe fred.


 

SIDSTE NYT:
NETANYAHU FORLÆNGER BYGGESTOPPET MED TO MÅNEDER

 
 
JERUSALEM (04.10.2010 - 13:00): Det er endnu ikke ude på de internationale nyhedsbureauer, men der er meget, der tyder på, at Israels premierminister Benyamin Netanyahu vil gå med til en to måneders forlængelse af byggestoppet i de jødiske bosættelser. Til gengæld kræver han en række nye garantier fra USA.

Indtil videre stammer informationerne fra lækager i Likud-partiet, og intet er endnu officielt bekræftet, så det skal tages med et gran salt. Men den israelske regering har haft et langt ekstraordinært møde i dag, hvor denne sag formentlig har været eneste punkt på dagsordenen.

Blandt de yderligere garantier, som Netanyahu skal have krævet af USA til gengæld for en forlængelse af byggestoppet, skulle være, at USA accepterer, at Israel, selv efter en eventuel fremtidig fredsaftale er indgået med palæstinenserne, stadigvæk kan have en militær tilstedeværelse i Jordandalen.

(04.10.2010 - 14:43): Ifølge David Makowsky fra The Washington Institute for Near East Policy, som tilsyneladende har fået fat i et udkast til et brev fra præsident Obama til premierminister Netanyahu, så indeholder det allerede en række garantier til Israel, blandt andet stationering at tropper i Jordandalen, hvis Israel forlænger býggestoppet. Men det sagde Netanyahu i går nej til.

Så hvis Netanyahu i dag er vendt rundt på en tallerken, må der sikkert enten være kommet yderligere garantier, eller måske er USA blevet så trætte af den israelske regering, at de har sat tommelskruerne på.

Disse tilføjelser blot for at understrege, at det hele her er spekulationer og lækager, og at intet endnu er officielt bekræftet. det generer mig også, at nyhedsbureauerne stadigvæk ikke har skrevet noget om det. Så tag Jeres forbehold.

(04.10.2010 - 16:10): Jeg har i de seneste timer energisk forsøgt at få be- eller afkræftet forlydenderne ovenfor om at Netanyahu skulle have accepteret en to måneders forlængelse af byggestoppet i de jødiske bosættelser, men det er stadigvæk ikke lykkedes. Alle, jeg taler med, mener - eller påstår i hvert afld - at vide noget, men kildernes "viden" stritter i alle mulige retninger. Intet er definitivt. De israelske medier, som ellers altid plejer at være hurtige med den slags ting, er tavse.

Den israelske avis Haaretz formulerer det således på sit website: "Netanyahu: Israel og USA arbejder i stilhed på at løse problemerne i den fastlåste fredsproces. Netanyahu's kommentar kom samtidig med at avisen Asharq al-Awsat rapporterede, at premierministeren i princippet havde accepteret en forlængelse af Israel's byggestop i bosættelserne med yderligere 60 dage."

(04.10.2010 - 17:30): Israelsk radio siger, at premierminister Netanyahu først skal tale med sit "bagland", og at Israel fortsat forhandler med USA bag kulisserne. Underforstået: Forhandlingerne er ikke brudt sammen. Hvilket naturligvis ikke er det samme som at sige, at der forhandles med palæstinenserne. Men jeg har stadigvæk ikke nogen bekræftelse på forlydenderne om forlængelse af byggestoppet, så det må vel efterhånden i stedet ses som en afkræftelse.

Man kan dog ikke afvise, at det der er sket er, at et løfte til amerikanerne, som de har skullet kommunikere videre til palæstinenserne, er, at der i realiteten ikke vil blive bygget i bosættelserne i de næste to måneder, uden at det dog bliver offentligt bekræftet, til gengæld for at palæstinenserne fortsætter forhandlingerne. Dette "under bordet-tilbud" kunne så være sluppet ud ved en fejl. Men det er ren spekulation fra min side. Så tag det ikke for andet end det.

(04.10.2010 - 20:40): Nu skriver den israelske avis Haaretz, at Netanyahu i morgen eftermiddag vil indkalde inderkredsen af sine vigtigste ministre, for at diskutere en mulig forlængelse af byggestoppet i bosættelserne. Så måske taler forlydenderne alligevel sandt, men var blot en postgang for tidligt ude. Vi får se i morgen eftermiddag.

(05.10.2010 - 21:40): Så har den israelske regerings ministerielle inderkreds haft sit møde, og - ja man tror det næppe - ifølge de israelske medier, så diskuterede ministrene overhovedet ikke fredsforhandlingerne med palæstinenserne eller en forlængelse af byggestoppet i bosættelserne til gengæld for en række amerikanske garantier.

Jeg har svært ved at tro, at det virkelig kan være korrekt.

Fredsprocessen er på randen af sammenbrud. Hele landet venter på en beslutning. USA - Israels hovedallierede - er i forvejen vred, og præsident Obama sidder i Det hvide Hus og venter på den israelske regerings beslutning, for slet ikke at tale om det meste af resten af verden... men "ministrene blev opdateret om tidsplanen for den FN-kommission, der efterforsker begivenhederne omkring (den tyrkiske) Gaza-flotille..." lyder den officielle meddelelse til pressen.

Og videre siger den samme pressemeddelelse ret lakonisk: "Ministrene berørte ikke fredsforhandlingerne mellem Israel og Det palæstinensiske Selvstyre."

Hvis det virkelig er en korrekt beskrivelser af, hvad den israelske ministerielle inderkreds brugte tiden på deres møde til, så vil jeg ikke kunne bebrejde præsident Barack Obama, hvis han ville opfatte det, som intet mindre end en skandale. Og, for at sige det, som det er, så tror jeg ikke på et ord af pressemeddelelsen. Det ville næsten være grænsende til det kriminelle, hvis de vigtigste ministre i den israelske regering i den nuværende situation ikke kan finde tid i deres travle kalender til at tale om landets fredsforhandlinger.

Hvis bare en smule, af det vi hører i disse dage, er korrekt, så har vi kurs imod en ny krise. Og det bliver en krise, hvor Israel vil blive set som den skyldige.

 
Tilføj kommentar