Israelernes og palæstinensernes næste slagmark:

WikiKrig på nettet

Konflikten foregår ikke længere bare på landjorden ude i virkeligheden. Striden mellem israelere og palæstinensere er forlængst rykket ind på internettet og er blevet en kamp om vores ret til viden og til balanceret oplysning og seriøs information om situationen. Foto: Steffen Jensen
Konflikten foregår ikke længere bare på landjorden ude i virkeligheden. Striden mellem israelere og palæstinensere er forlængst rykket ind på internettet og er blevet en kamp om vores ret til viden og til balanceret oplysning og seriøs information om situationen. Foto: Steffen Jensen

JERUSALEM (28.08.2010): Som om der ikke allerede er krig og ufred nok i Mellemøsten, så er parterne nu også begyndt at bekrige hinanden i det moderne informationssamfunds virtuelle univers. Nu handler det om at sikre, at ens egen opfattelse ikke drukner i modpartens udlægning af konflikten. Og begge parter er overbevist om, at fjendes synspunkt nyder større udbredelse og forståelse end deres eget.

“Den næste krig i regionen bliver en mediekrig”, siger Abdul Nasser An-Najar i et interview med det palæstinensiske Ma’an-nyhedsbureau. An-Najar er formanden for det palæstinensiske journalistforbund, som lige har besluttet at oprette særlige redigeringsgrupper, der skal sørge for, at det palæstinensiske synspunkt bliver set på nettet og i særdeleshed i online-lexikonet Wikipedia ikke drukner. I særdeleshed er palæstinensiske aktivister utilfredse med informationerne på lexikon-indgange til emner som de jødiske bosættelser, Jerusalem og Israels politik i forhold til Gaza-striben.

 
 
Dette er Mellemøstens nyeste slagmark. Internettets frie, brugerorganiserede lexikon Wikipedia. Denne gang er ofrene os allesammen, og det handler om vores ret til viden og oplysning.

Den unge generation får størsteparten af sine informationer fra internettet, og derfor er det altafgørende for den nye generation af aktivister på begge sider af den israelsk-palæstinensiske konflikt, hvad der popper op på skærmen, når man googler emner om Mellemøsten eller søger informationer på det brugerdrevne Wikipedia.

Tidligere har parterne oprettet et hav af websites og blogs, for at komme ud med deres synspunkter. Men disse websites besøges ofte kun af parternes i forvejen overbeviste menigheder. Derfor er det blevet afgørende for aktivisterne også at modgå alle de ubalancerede synspunkter, som de hver især mener at finde på de sociale netværk som Facebook, My Space, YouTube og så videre. ”Den elektroniske Intifada” kalder de pro-palæstinensiske aktivister ligefrem hele denne kamp om internettet.

Den såkaldte ”grønne revolution” efter valget i Iran for halvandet år siden viste med al ønskelig tydelighed, hvilken rolle det ukontrollerbare internet kan spille, for at få synspunkter og informationer ud, selvom myndighederne desperat forsøger at stoppe dem.

Omvendt har for eksempel de seriøse folkeoplysere, der står bag for eksempel Wikipedia, en kæmpe opgave med hele tiden at ”luge ud” i deres oplyste og tolerante ”blomsterbed” af et online-lexicon, fordi alle konflikter og kontroversielle emner har super-dedikerede ”menigheder”, som hver især hele tiden forsøger at plante deres version af sandheden i de opslag i lexikonværket, som de hver især finder afgørende for forståelsen af deres synspunkt på konflikten.

 
 
Én ting er begge parter enige om: At Wikipedia ikke forklarer deres synspunkt, som de selv ønsker det. Vi andre bliver nødt til at være mere på vagt for parternes propaganda.

Ved mange indlæg om Israel-Palæstinaspørgsmålet i Wikipedia finder man derfor ofte en lille boks, der advarer om at ”The neutrality of this section is disputed” – ”Dette afsnits balance og neutralitet kan debatteres”.

Det palæstinensiske initiativ er et modtræk til de religiøse højre-nationalistiske israelske bosættere, der i sidste uge kastede sig ud i den samme kamp. YESHA Council (YESHA står for Yehuda, Shomron ve-Azza – Judæa, Samaria og Gaza, bosætternes bibelske betegnelse for Vestbredden og Gaza-striben) og organisationen Yisrael Sheli (Mit Israel) startede en række kurser i hvordan man redigerer i Wikipedia, for at træne aktivister i at bekæmpe, hvad de opfatter som ”den pro-palæstinensiske drejning, som er ved at overtage Wikipedia”.

”Det er ikke fordi vi vil ændre Wikipedia eller gøre det til et propagandaorgan”, siger Naftali Bennett, leder af YESHA i et interview med den britiske avis The Guardian. ”Vi ønsker bare at vise den anden sides synspunkter. Mange mennesker tror, at israelerne er onde, som dagen lang kun pønser på, hvordan de kan straffe araberne”, siger han.

Som eksempel kritiserer de to Israelske organisationer Wikipedias landkort over Israel, som ikke inkluderer Golanhøjderne eller Judæa og Samaria/Vestbredden i Israel, hvad de mener de burde. Et andet stridspunkt er Jerusalems status. Er byen Israels hovedstad eller ej. Og listen over stridspunkter i virkelighedsopfattelsen af Mellemøsten er uendelig.

 
 
Den israelske regering gør et dårligt PR-job, mener Ayelet Shaked fra Yisrael Sheli-organisationen.

Ayelet Shaket fra Yisrael Sheli siger, at problemet er, at på internettet er pro-israelske aktivister håbløst i undertal i forhold til dem, der støtter palæstinenserne. ”Vi vil ikke overdrage denne arena til modparten”, siger hun. ”Men vi er så få, og de så mange. Almindelige mennesker i USA og Europa hører aldrig Israels synspunkter eller de korrekte informationer og argumenter.” Samtidig mener hun, at den israelske regering ”gør ikke et særligt godt job”, når det handler om at forklare Israels synspunkter til resten af verdenen.

Nu hvor den israelske regering og den palæstinensiske ledelse om få dage mødes i Washington for at se, om de igen kan få gang i fredsforhandlingerne, er det ret sikkert, at aktivisternes krig på nettet vil sætte alle sejl til.

Den smukke tanke bag internettets store, frie og brugerbaserede online-lexikon Wikipedia er alt for fristende et redskab at overlade til godhjertede mennesker, som blot vil noget så uskyldigt og nobelt som at oplyse menneskeheden fordomsfrit og balanceret om den verden, de lever i. Derfor bliver Wikipedia nu også en af denne altopslugende konflikts næste slagmarker. Aktivister på begge sider opruster for at få deres særlige version af virkeligheden ind på lexikonets sider og rundt på internettet i det hele taget. Viden og indsigt har trange kår i et område hvor propaganda, religion, nationalisme og ekstremisme siver ind i alle livets kroge. Nu truer vanviddet også med at forurene vores allesammens viden og ret til neutral oplysning.

* * *

Artiklen fra Ma’an News Agency:
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=310988

Artiklen i The Guardian:
http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/18/wikipedia-editing-zionist-groups

 

 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: