Netanyahu's blændværk om de jødiske bosættelser

Protesterende palæstinensere overfor en af de jødiske bosættelser på Vestbredden.
Protesterende palæstinensere overfor en af de jødiske bosættelser på Vestbredden.

JERUSALEM (10.07.2009): Den israelske regering forsøger stadigvæk at få den amerikanske præsident Barack Obama til på den ene eller den anden måde at opgive kravet om et "totalt byggestop" i de jødiske bosættelser på den besatte Vestbred.

Sidste krølle på den historie er, at premierminister Benyamin Netanyahu prøver at få amerikanerne til at acceptere, at Israel bygger i en række gamle etablerede bosættelser, for at skabe nye hjem for en række af de bosættere, som i øjeblikket bor i de såkaldte bosættelses "udposter", som også er ulovlige efter israelsk lov.

 
 
Netanyahu satser på, at Israel kan fortsætte med at bygge i bosættelserne.

I den såkaldte "Køreplan til fred i Mellemøsten" er kravet om nedlæggelsen af disse "udposter" et af de første krav til den israelske side. Så nu håber premierminister Netanyahu, at han - efter han i sin tale for nylig på visse betingelser accepterede ideen om en palæstinensisk stat - i det mindste kan få USA til at godkende bygningen af huse i visse bosættelser, så Israel kan få nedlagt de ulovlige "udposter", som USA og Europa også kræver.

Men som altid her i Mellemøsten er tingene ikke så krystal-klare, som politikerne og deres spin-doktorer prøver at fremstille dem, når de forsøger at "sælge" deres idéer.

"Prøvekluden" for premierminister Netanyahus nye udspil er bosættelsesudposten Migron, som er bygget på privatejet palæstinensisk jord, og som er ulovlig også efter israelsk lov.

Den bosættelsesudpost skal nedlægges indenfor det kommende år, når der er bygget 50 nye huse i den nærliggende gamle bosættelse Adam, som så skal huse bosætterne fra Migron.

Jeg har lige besøgt Migron, hvor jeg talte med Itai Harel. Han ryster på hovedet, da jeg siger til ham, at hans bosættelse endog også er ulovlig efter israelsk lov.

"Det er rigtigt, at siger de, dem som har appelleret sagen til højesteret. Men vi har elektricitet, vi har vand og vores kloarkeringssystem er tilsluttet det almindelige net. Hvordan kan det lave sig gøre, hvis vi er illegale? Vi er her, som en del af statens politik", siger han.

Hvad mener han så om premierministerens plan om at bygge i Adam, så ham og hans familie kan flytte derover i stedet?

"Jeg er da glad for at de bygger nye huse i Adam", svarer han. "Men jeg vil ikke flytte derover. Jeg kom hertil for at bygge Migron, og det er her, jeg bliver. Det gør vi alle sammen. Amerikanerne skal ikke bestemme, hvor vi bor, eller hvor vi må bygge. Vi er her, fordi det er retfærdiggjort af jødisk historie og af Bibelen."

 
 
Dror Etkes - overvåger bosættelserne for Fred Nu-bevægelsen.

Fredsaktivisten Dror Etkes, som tidligere arbejdede for Fred Nu-bevægelsen, er den der stod bag appellen til den israelske højesteret. Ham møder jeg i en anden bosættelse, Na'aleh, hvor der også bygges på livet løs. På nogle punkter giver han Itai Harel ret.

"Det har da klart været en række israelske regeringers klare politik at lade disse udposter blive bygget, selvom de ikke officielt vil stå ved det. Men det er da klart, at hvis myndighederne havde forhindret bebyggelserne i at få strøm, vand og kloakering, så var de fleste af dem da ikke overlevet."

"Israelske regeringer har bevidst "vendt det blinde øje" til bosættelses-udposterne", siger han. "Nu kan de så under stor mediebevågenhed nedlægge nogle af dem, og flytte de modvillige bosættere over i nogle andre bosættelser, og så ser det ud som om de gør noget konstruktivt. Men antallet af bosættere går jo ikke ned. Tværtimod. Det er "smoke and mirrors" - blændværk", siger han. "Udposterne betyder ikke noget. De er ligegyldige! Det er de rigtige bosættelser, der er problemet, og dem forholder den israelske regering sig slet ikke til... eller det gør de, men det er kun i form af, at de skal have lov til at fortsætte med at udvide, for at kunne huse det, som Netanyahu kalder "bosættelsernes naturlige vækst"."

Det er noget af det, jeg har filmet og brugt min tid på i de seneste dage, og det materiale pakker jeg her til aften med i min vadsæk, og tager med til Danmark, hvor jeg håber, at det ender som et indslag i TV2/Nyhederne en af dagene i den kommende uge.

 
Tilføj kommentar